Комисија Министарства културе ће проверити објекте Почајевске лавре

pocajev

Почајевска лавра је на билансу резервата Кремењец-Почајев, што ће утицати на процес верификације, рекао је Ткаченко.

Министар културе и информационе политике Олександар Ткаченко је 22. априла 2023. у етеру телетона рекао да је његов ресор формирао комисију за инспекцију објеката Светоуспенске Почајевске лавре, преноси хромадске.уа .

Према његовим речима, Почајевска лавра је на билансу Кремењечко-почајевског историјско-архитектонског резервата – то ће утицати на процес верификације.

„У поређењу са Кијево-Печерском лавром, ситуација је другачија, јер постоји резерват природе Кременец, постоји Почајевска лавра, постоји веза између њих“, рекао је Ткаченко.

Он је додао да је у једном од храмова резервата Кременец већ истекао рок уговора о коришћењу. Међутим, представницима министарства тамо није дозвољен улаз, па сада тај случај разматра судија.

Поред тога, Министарство културе суспендовало је уговоре о коришћењу неких објеката на територији „Черниговског античког резервата“, додао је Ткаченко.

Како је раније саопштио УОЈ, Министарство културе сматра да су неки становници Почајева цитадела „руског света“.

Извор:
САВЕЗ ПРАВОСЛАВНИХ ЖУРНАЛИСТА


gori crkva jov pocajevski u milijevu

Изгорела црква УПЦ у Черновској области

Храм, који су парохијани подигли да замени онај који је УПЦ КП запленила још 2004. године, скоро је потпуно изгорео.

24. априла 2023. године у Черновецкој области је спаљен храм у част Светог Јова Почајевског Украјинске Православне Цркве.

У телеграмском каналу Черњевацко-буковинске епархије писали су да је „те ноћи спаљена једна од најлепших цркава у Вижничкој области, храм Јова Почајевског у селу Милијево, у Буковини.

„Храм су подигли парохијани уместо оне коју су заплениле присталице УПЦ (КП) у част Свете Параскеве српске још 2004. године. Уништавање православне вере у Украјини се наставља“, наводи се у извештају.

Раније је СПЖ писао да је 15. априла 2023. године, уочи Васкрса, горео храм УПЦ у селу Чепелевка, Красиловски округ, Хмељничка област .

Такође 14. априла 2023. године изгорео је храм УПЦ у Кијевској области .

Поред тога, 5. априла 2023. године запаљена је Свето-покровска црква УПЦ у селу Гребенки Белоцерковског округа.

Извор:
САВЕЗ ПРАВОСЛАВНИХ ЖУРНАЛИСТА