Митрополит пирејски Серафим: Патријарх Вартоломеј својим чињењима угрожава јединство Цркве

serafim-pirejski

Митрополит пирејски Серафим поставио је низ питања Константинопољском патријарху Вартоломеју, поводом његове посете Милану. У закључку подужег писма, митрополит је изразио своју узнемиреност због оних чињења патријарха Вартоломеја којима се угрожава јединство Цркве.

Доносимо поједине делове из писма:

„Каква је свеправославна одлука? Са синовском смелошћу питам Вас, Свјатјејши Владико: Ваш долазак, Васељенског патријарха, челника Православља, у Милано, да ли је одлука и резултат неког свеправославног сабрања? Ми сматрамо да би се поводом тако озбиљног питања, које се тиче односа с јеретицима – папистима, требало обратити свим Свештеним Синодима Помесних Цркава за сагласност, одлуку и благослов.

Да ли у вођење дијалога с иновернима, прихваћеног у Православљу, спадају и такве активности какве су „заједничке службе“ и „заједничке молитве“? Из иступања Ваше Светости у Милану произилази да Ви учите новој, небивалој, екуменистичкој еклисиологији, која је, бузусловно, страна православној. Ви усвајате јеретичке екуменистичке теорије о „братским Црквама“ и  „два плућна крила“.

Ви признајете јеретичка сабрања римокатолика и протестаната (лутеранаца и реформиста) за „Цркве“, равноправне и равночасне Православној. Признајете јересиарха папу, кардинале, пасторе и истинитост њихових тајни, њихово свештенство и апостолско прејемство. Ви користите сличну теологију и у односу према иновернима (муслиманима и јудејима). За Вас, Свјатјејши, све те јереси, скупа с Православном Црквом, чине „Једну Цркву“, која је, међутим, у данашње време раздељена, но која се креће ка свом јединству“.

И закључак:

„Ви сте већ отишли доста далеко. Загазили сте  у Рубикон. Стрпљење хиљада побожних душа, свештенства и мирјана постепено се исцрпљује. Ради Господа, вратите се назад! Немојте одлучити да створити расколе и раздоре у Цркви: Ви покушавате да уједините раздвојено, а једино што ћете успети јесте да раставите уједињено и отворите пукотине на тлу које је до данас било солидно и чврсто. Уразумите се и пробудите! Али, авај! Ви сте отишли далеко. Већ се вече спушта и дан се нагао крају.”

Извор: agionoros.ru

Превод са руског: „Борба за веру“