Димном бомбом на Кишиду: Евакуисан премијер Јапана, ухапшен нападач

kisidu

Направа је бачена из гомиле од неколико стотина људи и изазвала снажну експлозију, нападач ухапшен

Премијер Јапана Фумио Кишида евакуисан је неповређен након што је мушкарац бацио према њему нешто налик димној бомби током посете западном Јапану, где је планирано да премијер данас одржи говор, преносе јапански медији.

Инцидент се догодио у тренутку док је Кишида разговарао са кандидатом владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП), непосредно пре планираног говора у граду Вакајама.

Једна особа је приведена на месту догађаја, наводе медији.

Један од сведока је рекао да је видео особу како нешто баца, након чега је уследио дим, док је други рекао да је чуо велики прасак.

Нема извештаја о повређенима. Полиција је потврдила хапшење, али за сада није даље коментарисала.

Премијер Кишида је након инцидента одмах одвезен аутомобилом, преноси агенција Кјодо.

Агенција наводи да је димна бомба бачена из гомиле од неколико стотина људи и да је изазвала снажну експлозију, а да је мушкарац који је бацио експлозивну направу ухапшен на месту догађаја.

На снимку јапанске националне телевизије (ХНК) може се видети како гомила људи бежи са места где се догодио инцидент.

На снимку се види и да су полицајци савладали и привели особу старости између 20 и 30 година, а потом га одвели у полицијску станицу, пренео је Ројтерс.

Кишида би требало да настави своју кампању данас у поподним сатима према раније утврђеном плану, саопштено је из његове странке ЛДП.

Подсећамо, бивши премијер Шинзо Абе смртно је страдао у јулу прошле године током говора у граду Нара уочи избора за Дом саветника, горњи дом јапанског парламента, што је утицало да јапанска полиција појача мере безбедности за ВИП личности.

Данашњи инцидент догодио се током званичне кампање за допунске изборе у Представнички дом у округу Вакаиама бр. 1.

Извор:
РТ