Француска: Широм земеље организовани су протести после одлуке Уставног савета о Макроновој пензионој реформи, запаљена полицијска станица у Рену

france

Широм Француске вечерас су организовани протести после одлуке Уставног савета (уставни суд, прим.) да подржи повећање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године одбацујући захтев противника тог закона да се распише референдум.

Према извештајима светских медија, испред градске скупштине у Паризу окупило се око 40.000 људи. Демонстранти су у центру града палили канте за смеће и узвикивали пароле носећи транспаренте на којима је писало „клима гнева“ и „нема краја штрајковима док се реформа не повуче.

Протести су одржани и у Рену, Лиону, Ници и другим градовима Француске. Полиција је користила пендреке и сузавац.

У Рену се окупило неколико хиљада демонстраната који се противе пензионој реформи, а, како јавља БФМТВ, поједини су запалили врата полицијске станице у том граду.

Тензија је било и у Нанту, где су демонстранти бацали стаклене флаше на фасаду зграде префектуре, на шта је полиција одговорила млазовима воде.

Синдикати и опозиција претходно су упозорили да вишемесечне бурне расправе и протесте због Закона о пензијама, који је влада прогурала кроз парламент без гласања због недостатка већине, неће брзо нестати, чак и ако закон добије одобрење Савета.

„Макрон мора да повуче закон или неће моћи да управља овом земљом“, рекла је у четвртак Софи Бине, нова лидерка синдиката Се-Же-Те (ЦГТ) упозоравајући на нове штрајкове.

Извор:
НСПМ