Бразилски предсједник позвао државе у развоју да пронађу алтернативу долару

lula de silva

Бразилски предсједник Луис Инасио Лула да Силва, који борави у четвородневној посјети Кини, позвао је државе у развоју да пронађу алтернативу долару.

„Потребна нам је валута која државама може да пружи већу стабилност, јер данас државе морају да јуре за доларом како би биле у могућности да извозе када могу да извозе у својој валути“, изјавио је Лула у једном важном финансијском центру Шангају, пренијела је агенција Ројтерс на свом сајту.

На почетку своје посјете Кини, Лула је присуствовао инаугурацији бивше бразилске предсједнице Дилме Русеф на мјесто шефа Нове развојне банке (НДБ) коју су основали Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, познате као земље БРИКС-а.

Лула је рекао да банка, са сједиштем у Шангају, има велики потенцијал „јер ослобађа земље у успону од потчињавања традиционалним финансијским институцијама, које желе да управљају њима“.

Он је рекао да су финансијске потребе земаља у развоју огромне, али је недостатак реформи ограничио кредите постојец́их банака. Банка БРИКС-а могла би да постане „велика банка глобалног југа“, рекао је Лула у говору.

Бразилски предсједник је рекао да би банка могла да помогне земљама у развоју да мање зависе од долара и да финансира трговину у локалним валутама.

Лула је стигао у сриједу у Кину и требало би да се састане сјутра са кинеским предсједником Си Ђинпингом у Пекингу, прије него што заврши посјету у суботу, пренијела је агенција Асошиејтед прес.

Бразилска влада је саопштила да се очекује да ће двије земље потписати најмање 20 билатералних споразума током Лулине посјете, наглашавајући побољшање односа након тешког периода за вријеме мандата бившег предсједника Жаира Болсонара.

Очекује се да ће Лула током састанка са Сијем разговарати о трговини, инвестицијама, реиндустријализацији, енергетској транзицији, климатским промјенама и мировним споразумима, саопштила је бразилска влада.

Кина је највеће извозно тржиште Бразила, које сваке године купује десетине милијарди долара вриједну соју, говедину, гвоздену руду, живину, шећерну трску, памук и сирову нафту.

Бразилско-кинеска трговина је током протекле деценије расла, да би прошле године достигла 150,4 милијарде долара а Лула је посјетио и кинеску компанију за телекомуникациону опрему „Хуавеј“, који је иначе под америчким санкцијама.

Кључни дио Лулиног ангажовања у иностранству је његова иницијатива да Бразил и друге земље у развоју, укључујући Кину, посредују у миру око Украјине.

Међутим, његов предлог да се Украјина одрекне Крима, као уступак за постизање мира, изазвао је незадовољство Кијева и његових савезника, преносе Вијести.

Извор:
ИН4С