Русија, Иран, Кина и Пакистан апеловали на САД: Преузмите одговорност за Авганистан

ministri

САД треба да преузму одговорност за тешку ситуацију у Авганистану, као и да укину санкције и врате имовину која се налази у иностранству, наводи се у апелу у оквиру заједничке изјаве министара иностраних послова Русије, Ирана, Кине и Пакистана након састанка у Самарканду, коју је објавило Министарство иностраних послова Ирана на телеграм каналу.

Поред тога, министри спољних послова поменутих земаља одлучно су иступили против обнављања војних база САД и савезника у Авганистану и у његовој близини.

Према њиховом мишљењу, то ће нашкодити миру и стабилности у региону.

Поред тога, министри су истакли важност поштовања суверенитета, независности и територијалног интегритета Авганистана. У изјави се такође подвлачи да је светска заједница заинтересована да Авганистан не буде арена геополитичке конфронтације, већ земља мира и стабилности.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је раније на трећем министарском састанку о Авганистану да је Запад одговоран за хуманитарну ситуацију и жалосно стање авганистанске економије. Он је напоменуо да се Москва противи потенцијалном размештању војне инфрастуктуре САД и НАТО-а у земљама средње Азије које се граниче са Авганистаном.

У Самарканду се данас одржава министарска конференција суседних земаља Авганистана на којој учествују шефови дипломатија Русије, Кине, Ирана, Пакистана, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

Земље ће разговарати о даљим корацима за унапређење авганистанског политичког решења, стабилизацији социјално-економске ситуације у земљи, као и развоју регионалне економске интеграције и реализације саобраћајних и енергетских пројеката уз учешће Кабула.

Извор:
ИН4С