Расколници нападају храмове УПЦ: Преминуо нападач на свештеника, провокације у Камјањец-Подиљску

ukraina vernici

Присталице расколничке ПЦУ окупиле су се испред храма Александра Невског и затражиле да он буде одузет од канонске УПЦ

Један од оних који су покушали да заузму храм Украјинске православне цркве у Липовецу, у Кијевској области, умро је приликом напада, известио је Савез православних новинара.

На свом Телеграм каналу, савез је навео да је у овом месту био организован напад на храм, а да је једном човеку позлило када је покушао да нападне свештеника, након чега је преминуо. О овом случају се до сада није огласила полиција, а више детаља није познато.

Савез је раније пренео да је око 200 противника канонске Украјинске православне цркве дошло је испред храма Александра Невског у Камјањец-Подиљску. Они су на свом Телеграм каналу објавили и снимке са лица места.

Окупљени су тражили да храм и парохија буду предати „Православној цркви Украјине“, расколничкој цркви коју не признаје већина помесних православних цркава.

Све се дешавало у време док су се верници УПЦ молили у храму, наводи се у извештају и додаје да је верника канонске цркве било толико да нису могли сви да уђу у храм.

Испред цркве била је и полиција. Додаје се и да је било провокатора који су желели да уништавају црквену имовину.

Митрополит Теодор стигао је у Саборни храм Александра Невског на вечерњу службу, јављају РИА Новости.

Градско веће Камјањец-Подиљског недавно је одузело Украјинској православној цркви 20 парцела, подсећа Савез православних новинара.

Извор:
РТ