УПЦ поднела захтев да јој се препише Кијевско-печерска Лавра

lavraa

Канонска Украјинска православна црква (УПЦ) поднела је захтев да јој се препише власништво над Кијевско-печерском лавром која је сада у државном власништву, саопштио је протојереј Микита Чекман, адвокат намесника Лавре митрополита Павла.

„Свето-Успенска Кијевско-печерска лавра УПЦ, у складу са ставом 2 члана 17 Закона о слободи савести и верским организацијама, поднела је петицију за враћање верских објеката овој верској заједници“, написао је Чекман на Телеграм каналу.

Он је нагласио да су цркве Кијевско-печерске лавре сада у државном власништву и да се УПЦ не слаже са таквом неправедном одлуком, те подсетио да су заправо парохијани обновили цркве из рушевина.

Чекман је напоменуо да је питање законске одлуке о овом питању у надлежности Парламентарне скупштине Савета Европе.

„Надамо се да ће молба манастира бити уважена, а да ће цркве Кијевско-печерске лавре припасти верској заједници у складу са законима Украјине“, додао је Чекман.

Министарство културе Украјине је у марту обавестило УПЦ о једностраном раскиду уговора о закупу Кијевско-печерске лавре и поручило да монаси морају да напусте Лавру. Како је појаснио министар културе Александар Ткаченко, монаси могу да остану у Лаври под условом да пређу у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ).

Државна комисија је требало да почне са преузимањем објеката Лавре 30. марта. Међутим, верници који даноноћно дежурају и моле се у Лаври, не дозвољавају Комисији да уђе.

На улазу су све време и украјински нацисти који позивају на насиље и вређају вернике.

Викар Кијевско-печерске лавре митрополит Павел Лебед рекао је да око Лавре не може бити компромиса и да ће братство ту остати до краја. Према његовим речима, немогуће је једнострано раскинути уговор о закупу објеката Лавре, већ је потребна је одлука суда, преноси РТ.

Извор:
ИН4С