Одлуком Апелационог суда, Дејан Златановић и Дамњан Кнежевић пуштени да се бране са слободе: Златановић – Буквално су нас избацили из затвора, без претходне најаве. Кнежевић: Нема предаје!

dejan-damnjan

Одлуком Апелационог суда Дејан Златановић и Дамњан Кнежевић у четвртак су пуштени да се бране са слободе, тако што су уважене жалбе бранилаца у целости, рекао је за Данас њихов адвокат Марко Пушица. Златановићу и Кнежевићу се на терет ставља позив на насилно ремећење уставног поретка.

„Суд је стао на становиште које је у жалбама изнето, да не постоји ниједан разлог за продужавање притвора, а практично су утврдили да је и само утврђивање притвора било спорно. Додуше посредним путем, јер је на бази истих разлога притвор био једанпут одређен, а онда на основу истих разлога и продужен. Апелациони суд је правилно преиспитао одлуку о продужењу притвора, преиначио решење о продужењу које је донео Виши суд у Београду и они се сада бране са слободе“, објашњава Пушица.

Процес, напомиње, и даље траје, а главни претрес заказан је за 20. април ове године, објавио је Данас.

„Бране се са слободе без и једне мере процесне принуде. Потпуно су слободни“, наводи Пушица.

Раније данас, организован је протест испред Централног затвора са ког је затражено пуштање на слободу уредника портала Србин инфо Дејана Петра Златановића.

Златановић, оснивач и уредник медијске куће СРБИН.инфо и организатор сретењског протеста испред Председништва, и Дамњан Кнежевић, вођа неформалне групације „Народне патроле“, приведени су на дан одржавања протест због прихватања европског предлога споразума за Косово.

Више јавно тужилаштво (ВЈТ) у Београду поднело је 15. марта Вишем суду у Београду оптужни предлог против Дамјана Кнежевића (34) и Дејана Златановића (51) због сумње да су средином фебруара ове године позивали грађане Републике Србије на насилно свргавање председника Републике Србије. Повод за хапшење била је изјава Кнежевића „ко потпише, њега убише“.

Њима се на терет ставља продужено кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву, саопштило је ВЈТ. У оптужном предлогу тужилаштво је суду предложило да Кнежевића осуди на казну од годину и по дана затвора, а Златановића на годину дана затвора.

Такође је предложило суду да продужи притвор окривљенима да не би поновили кривично дело у кратком временском периоду.

После тачно 50 дана у притвору, бројних мука које су поднели као политички заточеници, бруталног хапшења у коме су повређени, изненада су данас у послеподневним часовима пуштени новинар Дејан Златановић и активиста Дамњан Кнежевић.

И они су веома изненађени, кажу да су их без претходне најаве буквално избацили из затвора да се бране са слободе до суђења које је заказано 20. априла.

Обојица су видно смршала, нарочито Златановић, бледи су, али ментално јаки и спремни за борбу, како кажу.

Извор:
НСПМ