Наставља се прогон: Расколници заузели још три храма канонске цркве у Украјини

ukraina zastave crkva

Расколници су током јутра заузели најмање две цркве канонске УПЦ на западу Украјине – у Лавовској и Ровенској области. У селу Задубровка, у Чернивцкој области, храм је нападнут током опела украјинском војнику.

Храм у Лавову канонске Украјинске православне цркве предат је под управу расколничке Православне цркве Украјине, објавио је на друштвеним мрежама шеф регионалне администрације Максим Козицки.

„Црква у улици Тараса Бобанича у Лавову. Сада стављају тачку на постојање такозване Московске патријаршије овде. Парохијани доносе одлуку да се он преда ПЦУ“, написао је Козицки.

Присталице расколничке структуре заузеле су цркву УПЦ и у селу Нови Корец у Ровенској области, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту УПЦ.

У селу Задубровка расколници су пробили улазна врата храма у тренутку када је служено опело украјинском војнику.

На улазу у Кијевско-Печерску лавру наставља се молитвено стајање свештенства и верника Украјинске православне цркве, које траје седми дан заредом. За сада нема противника УПЦ у близини Лавре. Полиција је пооштрила контролу, сада проверава све аутомобиле који пролазе поред Лавре или паркирају у близини.

Извор:
СПУТЊИК