На удару и Почајевска лавра: Украјински посланици разматрају раскид закупа са УПЦ

svece ukraina

После Кијевско-печерске лавре, у којој данима траје стравичан прогон монаштва које власти покушавају да избаце из светиње, Почајевска лавра највећи је православни храм у Украјини

Пред посланицима украјинске Раде у понедељак се нашао предлог закона о раскиду уговора о закупу Почајевске Успенске лавре са канонском Украјинском православном црквом.

Предлагачи закона су више од 30 посланика који долазе из различитих странака и покрета, највише из „Слуге народа“ (странке украјинског председника Владимира Зеленског), „Глас“, „Европска солидарност“, покрета „За будућност“, пренеле су „РИА Новости“.

Текст предлога закона са коментарима тренутно се не може наћи на сајту украјинске скупштине.

После Кијевско-печерске лавре, у којој данима траје стравичан прогон монаштва које власти покушавају да избаце из светиње, Почајевска лавра највећи је православни храм у Украјини. Налази се у граду Почајеву на западу земље.

До 23. новембра 2018. године припадала је Епархији тернопилско-кременецкој Украјинске православне цркве, али је Министарство правде укинуло своју одлуку из 2003. године и вратило манастирски комплекс Државном Кременецко-почајевском историјском и архитектонском резервату.

Извор:
РТ