Зашто настаје мучнина и како је решити?

mučninaМучнина може да буде последица осетљивости желуца, али и знак неког озбиљнијег проблема.

У већини случајева, пожељније је лечење природним средствима него лековима који се добијају преко рецепта.

Готово свако од нас је понекад осетио мучнину, али узрок те мучнине није код свих исти. Мучнину могу да проузрокују бројне хемијске промене у организму и да је иницирају многи различити фактори, од кретања и емоционалних проблема, па до одвратних мириса. Још увек представља мистерију чињеница да неки људи без проблема подносе пловидбу узбурканим морем, а други не могу да поднесу ни петнаестоминутну вожњу фериботом по лепом времену, а да им не припадне мука услед морске болести. Некима се, опет, смучи и од самог погледа на крв или од мириса покварене хране, док другима то ни најмање не смета. Од јела које за некога представља право гурманско уживање, некоме другом се преврће желудац.

Начин на који уопште осећамо мучнину такође је у великој мери индивидуалан. Код многих је мучнина често праћена слабошћу, повећаним лучењем пљувачке, знојењем и ниским крвним притиском. Мада мучнина у већини случајева није знак неког озбиљног проблема, она ипак може да буде део групе симптома који представљају знаке упозорења и за срчани и за мождани удар. Поготово код жена, изразита мучнина и симптоми слични симптомима грипа могу да буду предзнаци срчаног напада, што може да важи и за мушкарце. Стога би свако ко спада у ризичну групу када је реч о срчаним нападима, или другим озбиљним обољењима, у случају било каквих необичних симптома свакако требало да посети лекара и провери што се догађа.

Захваљујући хормоналним променама у организму, најмање половина трудница пати од мучнине, а из истог разлога је многе жене осећају непосредно пред почетак менструације.

Мучнина је обично пролазни симптом, који углавном нестаје као што се и појавио, сам од себе. У већини случајева, за лечење мучнине препоручујемо природна средства, зато што су најчешће исто толико делотворна колико и комерцијални лекови (средства против повраћања која се добијају на рецепт), а не изазивају нежељена споредна дејства. Међутим, једини изузетак од овог правила су пацијенти који се лече од рака и подвргнути су хемотерапији. Интензивно осећање мучнине до којег код њих понекад долази може да буде тако жестоко да могу да буду потребне и озбиљније мере. Срећом, сада постоје неки нови лекови против мучнине који су се показали веома добри за овакве случајеве, што је уистину прави дар од Бога.

Највећи део људи, међутим, у потрази за леком који ће да им смири мучнину не мора да иде даље од сопственог шпајза.

Благотворно лековито биље против мучнине

Ђумбир – Ова биљка има дугу традицију као делотворан лек за мучнину. Још су лекари у античкој Грчкој знали за позитивна дејства ђумбира, а у нешто модернијем добу употребљавала га је и краљица Елизабета I, као средство за побољшавање пробаве. У једној студији рађеној по принципу случајног узорка, чији су резултати објављени у британском медицинском часопису „Ланцета” ђумбир се показао делотворнији од Драмамина у спречавању појаве мучнине повезане са путном болешћу. Током једне друге студије, испитивању је било подвргнуто шездесет жена којима су рађени озбиљни гинеколошки хируршки захвати. Некима од њих даван је ђумбир, а некима плацебо (лажни лек). Код оних којима је даван ђумбир, мучнина се појављивала знатно ређе. Међутим, женама које су добивале плацебо, биле су потребне веће дозе лекова против мучнине да би ублажиле постоперативне симптоме.

Чај од камилице – Овај Чај је традиционално средство које се употребљава за олакшавање пробаве. Изгледа да он опушта линију глатких мишића система за пробаву, тако што делује антиспазмодички. Међутим, многи су алергични на камилицу. Стога, уколико патите од поленске грознице, наш вам је савет да је избегавате.

Босиљак – Ова лепа зелена биљка није само укусан зачин, него је и делотворан лек за мноштво поремећаја у пробави, у које спадају и мучнина, повраћање и грчеви у желуцу.

Ким — Ове семенке се често користе као зачин за пецива и познате су по своме благо пикантном укусу и ароми. Припремљен у виду чаја, ким побољшава пробаву, истерује гасове и смањује мучнину.

Остала биљна средства која помажу у случају мучнине су чај од ђумбировог корена, чај од нане и цимет.

Витамини против мучнине

Витамини Б-комплекса, у које је укључен и Б6, могу да потпомогну пробави. (Б-витамини уопште помажу у метаболизму протеина и масти) и, мада нека обимнија испитивања нису рађена, сами пацијенти сведоче да им ти витамини ублажавају хроничну мучнину.

НАРОДНИ ЛЕК