НЕКАДАШЊА ПЕДОФИЛСКА СЕКТА МИСИОНАРИ ПО СРПСКИМ ВРТИЋИМА И ШКОЛАМА

Светска секта под називом „Фамилија“ (The Family International), у скоријој прошлости позната по озбиљним педофилским радњама и иживљавању над децом, данас је веома активна у Србији у раду са децом, а нарочито у Новом Саду. Према подацима до којих је редакција Телепромптера дошла, та секта, скривена иза хуманитарних организација, приређује дружења са децом, дечје представе и штампа едукативни материјал за децу предшколског узраста. Активности Фамилије су претежно усмерене ка деци без родитељског старања, ромској деци, деци ометеној у развоју и деци са тешким здравственим проблемима. Телепромптер открива појединости о њиховим активностима у Србији, које установе посећују и ко су главни чиниоци.

Фамилија: Извините што смо вас сексуално злостављали

У протеклих 20 година, Фамилија се више пута извињавала бившим и садашњим члановима због уништеног детињства и младости. 1. јануара 2008. године, Фамилија, односно Карен Зербај и Стивен Кели познати под псеудонимима Марија Фоунтејн и Петар Амстердам, садашњи руководиоци Фамилије, упутили су отворено писмо извињења свим бившим и садашњим члановима.

У саопштењу, које је објављено на интернет страници мyцонцлусион.орг, незванични сајт који воде садашњи чланови Фамилије, пише да се „Петар и ја, као тренутни руководиоци Фамилије, желимо вам се лично извинити за све негативно или болно што вам се догодило за време ваше младости у Фамиљи. Признајемо да Фамилија није била безбедно место за децу и тинејџере од средине 70-их до средине 80-их“. У саопштењу се такође додаје да „ми признајемо да су нека Очева писања на погрешан начин тумачила Закон љубави када је реч о сексуалним односима између одраслих и деце“.

У отвореном писму које потпусују Марија и Петар моле се сви бивши и садашњи чланови за опроштај. „Променили бисмо прошлост да можемо, али то је нажалост немогуће. Као садашње руководство Фамилије, молимо вас за опроштај. Молимо се да ћете прихватити наше искрено извињење са којим исказујемо наше жаљење због несреће коју сте доживели за време ваше младости или времена проведеног у Фамиљи. Молимо се да ће вам ово извињење помоћи да се опоравите и наставите даље“, наводи се у отвореном писму свим члановима.

Битно је напоменути да је Карен Зербај, односно Марија Фоунтејн, садашњи поглавар секте, била директан учесник у злостављању деце уз помоћ свог тадашњег мужа Дејвида Берга. Зербај је нарочито била оптужена да је сексуално злостављала свог сина Рикија Родригеза када је имао 15 година. Он је 2005. године извршио убиство и самоубиство јер, како је он тврдио, није могао да настави даље са животом знајући шта је преживео. Неколицина чланова Фамилије, који су учествовали у злостављању деце, била је правоснажно оптужена за блудничке радње над малолетницима.

Огласила се централа Фамилије поводом писања Телепромптера

Убрзо након објављивања чланка под називом „Озлоглашена секта окупља новосадску омладину“ који је објављен 20. јуна на порталу Телепромптер, редакцији је стигло писмо од централе Фамилије из Лондона.

Представница Службе за информисање Фамилије под именом К. Николова захтевала је од редакције Телепромптета да измени историјске чињенице, које су у чланку представљене као такве, јер оне „не осликавају веровања Фамилије“ што нигде у чланку није назначено да оне тичу садашњости. Фамилија је у свом првом саопштењу упутила редакцију Телепромптера на бројне статуте и документа која наговештавају да се ситуација унутар Фамилије променила. Николова наглашава да је Фамилија од 2010. године усвојила правила која штите малолетнике унутар Фамилије од сексуалног злостављања. У тим документима се тврди да ће „свако ко сексуално злоставља децу бити најстрожије кажњен – избацивањем из Фамилије“.

Николова се осврнула и на писање Телепромптера о књизи Прича о Давидиту у којој су фотографски документоване законом кажњиве радње са децом, као што су фотографисање и објављивање обнажене деце и интеракција обнажених одраслих жена и деце. Саопштење потврђује писање Телепромптера о тој књизи тако што наводи „да је око 20 од 750 страница књиге посвећено детињству Рикија [Родригеза] у истраживању његове сексуалности (од друге до треће године)“. Међутим, у САД, као и у већини држава света, забрањено је фотографисање обнажене деце, објављивање тих фотографија и подстицање деце да у том узрасту истражују своју сексуалност. Такође, у писму се наводи да писање Телепромптера о самоубиству сина Карен Зербај, Рикија Родригеза, „тешко да има било какве повезаности са неколико независних волонтера у Србији“. Саопштење Фамилије можете прочитати овде.

Фамилија без одговора на питања Телепромптера

У саопштењу које је прослеђено редакцији Телепромптера, а поводом повезаности оснивача кафеа Culture Exchange у Новом Саду и Фамилије, додаје се да „Culture Exchange не припада, нити на било који начин представља “The Family International”. У складу са својом статусном документацијом оно је независно тело”, наводи се у деманту редакцији, иако у првом чланку није објављено да је секта Фамилија оснивач и власник тог кафеа. Међутим, у деманту на званичној интернет страници Фамилије тхефамилyцее.орг, а што није било назначено у директном саопштењу редакцији, Фамилија наводи да „према нашим сазнањима мали број волонтера који ради за Цултуре Еxцханге може или не мора да се придржава хришћанских учења организације ТФИ, како је наведено у Изјави о вери ТФИ-ја”. Иако су оснивачи и чланови The Family International кафеа признали да постоји повезаност са Фамилијом наводећи да су „неки од оснивача The Family International-а рођени у Фамилији јер су њихови родитељи били део ове хришћанске мисионарске организације“, нико из Фамилије и кафеа није желео да потврди или демантује њихово чланство у Фамилији. Међутим, чланови Фамилије који су у њој рођени припадају „Другој генерацији“. У извињењу за сексуално злостављање, Карен Зербај се директно обраћа и извињава „Другој генерацији“ чланова секте.

Централа Фамилије: Немамо времена за социолошко – теолошке есеје

Након што се Телепромптеру писменим путем обратила централа секте Фамилија из Лондона, редакција је Фамилији упутила укупно 24 директна и прецизна питања. У преписци која је трајала више од недељу дана, Фамилија није успела да одговори ни на једно питање редакције.

Фамилија је одлучно промовисала тренутно унутрашње уређење те секте без одговора на питања о њиховим активностима у Србији. У једном писму Фамилија напомиње да у Србији ради неколико независних волонтера. Упитани да доставе имена тих волонтера, Фамиља је одговорила да „у Србији званично немају представнике“. Упитани да ли имају или да ли су икада имали незваничне представнике у Србији, Фамилија није успела да генерише одговор.

Питања редакције Телепромптера била су усмерена на активности које се тичу количине хуманитарне помоћи, порекла хуманитарне помоћи, броја волонтера у Србији, повезаности са Џефријем и Аном Вормус и сарадње са јавним и приватним институцијама у Србији. На сва 24 питања редакције, Служба за информисање Фамилије, у последњем писму, написала је да „је толика количина података изван њиховог делокруга као волонтера. Због ограниченог времена, нисмо у могућности да вам доставимо социолошко-теолошки есеј таквог типа“, навела је К. Николова.

Питања редакције су се тицала искључиво њихових активности у Србији и формулисана су на основу података са званичне интернет презентације Фамилије. На тој страници се тврди и јасно види да активно делују у Србији, иако немају званичне представнике у нашој земљи. Комплетну преписку са централом секте Фамилија можете прочитати овде.

Healing Hearts Balkans: Ви покушавате да разоткријете наша недела

Healing Hearts Balkans је „хуманитарна и мисионарска организација“ са седиштем у Новом Саду под финансијском потпором фондације Фамилy , а која је под контролом и надзором секте Фамилија (опширније прочитајте у првом чланку). Директори те организације су Џефри (некада користи име Ендру) и Ана Вормус, који од 1995. године мисионаре у Србији.

Њихове активности и фотографије су документоване на бројним промотивним интернет сајтовима који су у власништву Фамилије, па чак и на званичној страници те „хуманитарне“ секте. Телепромптер је Џефрију и Ани Вормус упутио укупно 11 прецизних и директних питања која се тичу њиховог мисионарског рада у Србији. На питања о количини, пореклу и дистрибуцији хуманитарне помоћи, њиховој повезаности са Фамилијом и оснивачима Цултуре Еxцханге кафеа као и о сарадњи са приватним и јавним установама, редакција није успела да добије конкретне одговоре. Међутим, у допису који је прослеђен редакцији, Вормусови су оптужили Телепромптер да „жели да разоткрије неку врсту недела с њихове стране како би ометали или зауставили добро које чине у нашој држави“, пише у изјави. Они су окарактерисали питања као „оптуживачка и пристрасна“. Такође, Вормусови ниси били вољни да редакцији доставе директне одговоре на директна питања наводећи да ће „на оптужбе одговорити на начин и у време када они то виде за сходно, нарочито не у року од два дана“. Због обима питања, Телепромптер је продужио рок за доставу одговора на недељу дана, али одговори и даље нису достављени.

Healing Hearts Balkans није регистрована као хуманитарна организација у Србији. Телепромптер није успео да пронађе тачно порекло хуманитарне помоћи, податке о исправности те помоћи као и тачне локације дистрибуције хуманитарне помоћи. Детаљније о њиховим активностима у Новом Саду и које школе су посећивали прочитајте у наставку.

Culture Exchange: Није нам пријатно да одговарамо на ваша питања

У циљу добијања детаљнијих података о активностима секте Фамилија у Новом Саду и њиховој повезаности са оснивачима Culture Exchange кафеа, редакција је на њихову адресу упутила око 80 прецизних и директних питања. Иако су чланови тог кафеа призанали да су рођени у Фамилији, Телепромптер није добио одговоре о њиховом чланству у тој секти.

Према изјави Сање Анђелковић, новосађанке која је блиски сарадник оснивачима кафеа, у изјави за један новосадски дневни лист, истиче „да је тачно да неки од оснивача клуба могу бити повезани са Фамилијом, јер су им родитељи били део те хришћанске организације“. Још једна блиска сарадница оснивачима кафеа (име познато редакцији) потврђује писање Телепромптера наводећи да је „испитала терен и да та секта од 2010. године скоро више ни не функционише као пре нити коме шкоди“. Она је Телепромптеру напоменула да „не треба да се бави тиме шта је било раније“. Преписке можете прочитати овде.

Питања редакције која су упућена оснивачима кафеа односила су се на њихову сарадњу са Фамилијом, зашто су сви промотивни снимци и слике оснивача кафеа и Фамилије обрисани, који је био мотив слике на којој џиновска девојка гази споменик Светозара Милетића, у којим институцијама су радили, због чега неки чланови имају више имена као и питања везана за вртић у власништу чланова кафеа који није регистован нити акредитован. Након првог чланка, Фејсбук страница вртића Еарлy Бирдс Кидс Цлуб, који су основали појединц који су део Фамилије, је обрисана као и све фотографије које документују рад тог вртића. Сајмон Вилсон, истакнути промотер Фамилије, након писања Телепромптера обрисао је све фотографије и видео снимке који доказују повезаност чланова кафеа и секте Фамилија. Доказе погледајте овде.

Фондација Family Care: Без одговора

Редакција је писала и фондацији Family Care која финансијски потпомаже Хеалинг Хеартс Балканс. На њихову адресу је упућено око 10 питања о хуманитарној помоћи њиховим активностима у Србији. Телепромптер није добио никакав одговор од те фондације која тврди да стоји 24 часа на располагању за сва питања.

Редакција Телепромптера је недељама покушавала да дође до података о активностима горенаведених организација у Србији. На званичним сајтовима тих организација постоји прегршт фотографија које документују активности у Србији, али нико није желео да сарађује са редакцијом и јавности докаже да су њихове радње легалне. Закони у Србији, који уређују ту област, налажу да су организације тог типа у обавези да одговарају јавности и да буду транспарентне у својим активностима. Редакцији је било од посебног значаја да сазна појединости о пореклу, исправности и дистрибуцији хуманитарне помоћи јер се она дистрибуира најмлађима и најугроженијим породицама у Србији. Такође, Телепромптер није успео да дође до конкретних и прецизних података у вези са активностима секте Фамилија и њених организација са децом у Србији. Али, уз помоћ суграђана и медија, редакција је успела да дође до одређених информација које ће бити представљене у наставку.

Бивша педофилска секта у мисији на српску децу

Према подацима до којих је Телепромптер дошао истраживачким радом и помоћу изјава грађана, Џефри и Ана Вормус испред Healing Hearts Balkans, који су директно и очито повезани са сектом Фамилија, своје активности претежно усмеравају ка најмлађима.

Редакција је дошла до информација да су њихове мисионарске активности усмерене највише ка деци без родитељског старања, ромима и деци која су тешко оболела. Џефри и Ана испред њихове организације, а уз помоћ волонтера кафеа Culture Exchange, били су у мисионарским посетама у ОШ Др Милан Петровић, Дечјој болници у Новом Саду, Боравку за ромску децу ’МИРић’ као и у Дому у Ветернику, између осталих.

Телепромптер је посебну пажњу посветио истраживању актинвости Џефрија и Ане у ОШ Др Милан Петровић због јединствене природе те школе. Ученици који похађају ОШ Др Милан Петровић су деца ометена у развоју. Школа улаже велике напоре у креирање разноврсног програма за своје ученике, али њиховој контроли су промакли Џефри и Ана. У саопштењу које је објављено на сајту Школе наводи се да су представници „америчке организације Хеалинг Хеартс Балканс“ посетили ту школу. У сопштењу се такође додаје да су представници те организације „Посебно интересовање показали за децу млађег школског узраста, тако да су своју посету завршили обиласком наше предшколске установе у Јеврејској 26”.

Особа блиска школи (име познато редакцији), у писму упућеном редакцији Телепромптера пише: “Оно сто могу да Вам кажем је да су нам нудили Први корак и онај Бонтон, да школа купи, наравно, али нисмо били заинтересовани, тако да њиховог материјала немамо. Једино што су у неколико наврата одржали представу за децу, нешто уз музику и игру, по чему их деца и памте као „кловнове“. Ту представу нису изводили сами, било их је јос троје, четворо млађих, али не могу са сигурношћу да Вам кажем да ли се ради о Сајмону и оним људима које сте Ви споменули, не сећам се. Знам само да је један младић од њих помало говорио српски, јер је ваљда студирао овде”, наводи се у изјави редакцији.

У изјави се такође наводи да су Џефри и Ана представнике те школе позвали на предавање у Протестантску еванђеоску цркву у Новом Саду. Позивницу погледајте овде. Особа која се јавила редакцији такође напомиње да је била „позвана неколико пута на кафу, колаче и дружење у Прерадовићеву 4, али је та особа то одбила“. Та особа такође напомиње да се све то догодило пре годину дана и да се од тада, када је схватила да је реч о секти, прекинула сваку сарадњу.

Џефри и Ана Вормус из Healing Hearts Balkans као и Ана Повдрил, Сузана Вивиани и Павел Рогала из Цултуре Еxцханге кафеа посетили су, у својству кловнова, Дечју клинику за хабилитиацију и рехабилитацију у Новом Саду. Чланови Фамилије испред различитих организација одржали су „терапију музиком“ за децу која су оболела од рака. Фотографије њихове посете можете погледати овде.

Битно је такође напоменути да Џефри и Ана, на њиховом профилу на интернет сајту годтв.фм, тврде да су изградили Боравак за ромску децу ’МИРић’ који се налази на Клиси. На основу анализе промотивних фотографија, у том вртићу борави најмање десетак ромске деце. Такође, Џефри и Ана су стални гости и редовно се организују музичке тачке за децу. Чланови Цултуре Еxцханге кафеа редовно обилазе и волонтирају у том боравку. Према сазнањима Телепромптера, књиге Први корак и Бонтон за децу ауторке Ане Вормус се користе у наставном плану тог боравка. Општирније о књигама чији је она аутор у наставку.

Телепромптер је још дошао до података да су чланови те организације боравили са децом у Дому у Ветернику. Међутим, редакција поседује веома мало података о њиховој посети тамошњој деци. Такође, на званичним интернет презентацијама поменутих организација које су у директној или индиректној вези са Фамилијом, постоји велики број фотографија деце из различитих крајева Србије, од Новог Сада до Косова, односно Приштине. Ни на једној фотографији и опису фотографије не налази се податак који би наговестио назив установе коју представници организације посетили нити тачна локација. Називе горенаведених установа редакција је успела истраживачким радом да открије. Међутим, постоји велики број фотографија које документују бројне посете деци и дечјим установама, али редакција није успела да открије имена тих установа, јер по правилу, тачни називи установа које Џефри и Ана посећују се не објављују.

Некада ’прича о Давидидту` а данас `први корак`

Секта Фамилија је позната по многобројним књигама, како у прошлости тако и у садашњости, које се тичу деце или су намењене деци. Примера ради, Прича о Давидиту је била књига у којој су представљени методи васпитања деце унутар Фамилије. Такође, како Фамилија тврди, у тој књизи је документовано како „Рики Родригез од своје друге до треће године истражује своју сексуалност“. Међутим, Фамилија и данас штампа разне књиге које су намењене деци.

Једна од тих књига, која се дистрибуира по српским школама, носи назив Први корак. Аутор те књиге је наводно Ана Вормус, а садржај књиге је везан за изградњу карактера код деце. Књига је штампана на српском језику, а финансирање штампања је реализовано кроз донације од стране Ацтиватед Министриес, организације која је под директном контролом и управом Фамилије. Такође, уз Први корак, Вормусови по Србији дистрибуирају и књигу под називом Бонтон за децу. Та књига је штампана на ћириличком писму, за разлику од књиге Први корак.

Редакција Телепромптера је затражила од Вормусових податке о штампарији, издавачу, аутору, лектору, дизајнеру, ИСБН броју као и опис компетентности аутора, међутим ти подаци никада нису стигли до редакције. Вормусови Први корак и Бонтон за децу дистрибуирају претежно по школама у Војводини и на Косову. Поједине школе су тираж добиле бесплатно, али осталим школама су нуђене на продају. Имајући у виду то да се књиге школама нуде као део наставног програма, редакција је од Вормусових затражила податке о дозволи од надлежних служби да се та књига може уврстити у наставни план и програм, али они су одбили да редакцији доставе те податке. Телепромптер поседује информације да је ОШ Др Милан Петеровић одбила да купи спорне књиге, али редакција није успела да добије податке о школама које су прихватиле књиге и уврстиле их у наставни план и програм без претходне провере. Телепромптер је још дошао до сазнања да је највећи део тиража дистрибуиран у српским школама на Косову.

Млади чланови Фамилије све доказе обрисали

Од објављивања првог дела чланка о активностима секте Фамилија у Србији, многи садржаји су од тада обрисани или дискретно измењени. Телепромптер је објавио уметничка дела Сајмона Вилсона, али све слике су избрисане или сакривене од јавности.

Међутим, редакција Телепромптера је првобитно стање забележила у својој архиви. Једно уметничко дело Сајмона Вилсона је посебно истакнуто. Међу његовим уметничким делима редакција је успела да пронађе слику Дејвида Берга, оснивача озлоглашене секте, коју потписује Сајмон Вилсон. Слику можете погледати овде.

Од објављивања првог дела чланка, нестали су промотивни видео снимци које је објавио сам Вилсон, а који доказују да је Фамилија, у сарадњи са његовом организацијом Неw Боттле Радицалс, дошла у Нови Сад 2008. године за време Егзита. Такође, убрзо након објављивања чланка, званична Фејсбук страница нелегалног вртића Еарлy Бирдс Кидс Цлуб је на кратко време била недоступна да би у року од пар дана се поново појавила са измењеним садржајем. Упоредну фотографију можете погледати овде. На измењеној страници недостају објаве фотографија деце за време одређених активности, недостаје број телефона и позив да се јаве заинтересовани грађани као и интернет сајт вртића. Уместо тих података објављено је саопштење да је тај вртић затворен још крајем 2011. године, али страница је била доступна јавности све до објављивања првог дела чланка. Међутим, на сајту цултурееxцхангесербиа.орг и даље се могу видети фотографије деце у том вртићу као и признање да вртић није био регистрован.

Током прикупљања чињеница за други део чланка, редакција је наишла на фотографију Ане Повдрил која се налази на званичној Фејсбук страници Фамилије као промотивна фотографија. Та фотографија недвосмислено доказује претходна писања Телепромптера.

Зоран Луковић(МУП): Секта Фамилија ушла у србију у два наврата

Пар година пре него што ће Телепромптер објавити појединости секте Фамилија у Србији и именовати чланове те секте у нашој држави, представник МУП-а Зоран Луковић у неколико наврата упозоравао је грађане на деловање секте Фамилија у Србији.

У изјави за један бивши национални дневни лист Луковић је упозорио да „у Србији делује секта Фамилија, која промовише проституцију, а делује по избегличким и камповима за децу, али у руху хуманитарне организације“. Он такође упозорава да је „она у свету забрањена већ годинама, а у Србију је ушла у два наврата, и данас постоји и делује по избегличким и камповима за расељену децу. Ово што вам говорим чуо сам од својих колега из Европске федерације за борбу против секти“, напомиње Луковић.

Још 2007. године, Луковић је упозоравао да је Фамилија стигла у Србију. У изјави за један национални дневни лист он упозорава да „из неколико извора има потврду да се секта Божја деца, или Фамилија љубави, како је већ ко зове, поново активирала у Србији, што свакако треба да нас забрине. Реч је о опасној манипулацији, младим људима и верницима пре свега, јер се наводно у име Христово поспешује проституција чланова комуне, чак и педофилија и педерастија. Најчешће се појављују маскирано, као хуманитарне организације и фондације. Прво су им на удару избеглице и лица слабијег материјалног стања, којима комуна може бити неки тренутни излаз“, наглашава Луковић у изјави том листу још 2007. године. Он додаје да „постоје индиције да су сада вештачки активирани у неким европским земљама у транзицији, као нови начин врбовања младих за проституцију и деце за педофилију. Под окриљем наводних хуманитарних организација и фондација улазе у избегличка насеља да дају поклоне, организују курсеве и играонице, а посебно су индикативни позиви за путовања у иностранство“, упозорава Луковић.

Зоран Луковић је такође аутор књиге Верске секте: Приручник за самоодбрану у којој је посветио једно цело поглавље секти Фамилија. Такође, аутор је и текста о секташком деловању у Србији који је објављен на званичној интернет страници Министарства унутрашњих послова Републике Србије који можете прочитати овде.

Новосадски медији подржали секту – НДНВ финансира ЦИА?

Након објављивања првог чланка о деловању секте Фамилија у Новом Саду на порталу Телепромптер, већина новосадских штампаних и електронских медија једнострано и неосновано је критиковала текст и његовог аутора. Многи од тих медија пренели су саопштења чланова кафеа Цултуре Еxцханге без додатне провере њихових навода.

Најгласније је било Независно друштво новинара Војводине које је окрактерисало текст као „ксенофобичан“, а грађане Новог Сада описала као „екстремисте, националисте и ксенофобе“. И поред чињенице да су чланови тог кафеа признали да постоји повезаност са Фамилијом, то удружење је позвало грађане и надлежне да заштите чланове секте Фамилија. Телепромптер је истраживао финансијске изворе медија који су стали у њихову одбрану без провере веродостојности њихових навода. Телепромптер је позвао чланове кафеа да приложе доказ о претњама које, како они тврде непрестано добијају од како је први чланак објављен, али ти подаци никада нису достављени редакцији. Такође, представници тог удружења неосновано су критиковали текст објављен на Телепромптеру због позивања на линч и говора мржње, мада нико, до сада, није успео да докаже те тврдње.

Финансијски извори одређених организација и медија у Србији, који су стали у њихову заштиту, могу се пронаћи на једном месту, на интернет страници америчке фондације Национална задужбина за демократију (Натионал Ендоwмент фор Демоцрацy – НЕД). Према речима бившег официра ЦИА-е Филипа Агеа, та организација је основана од стране ЦИА-е како би се финансирале организације, политичке странке и медији у државама попут Србије како би утицали на унутрашње односе. Та фондација прослеђује десетине милиона долара разним организацијама широм света, нарочито државама у транзицији како би предупредили демократију.

Неколико медија и организација у Србији сваке године прима десетине хиљада долара од те фондације, а све организације које финансирају добију укупно око милион долара годишње. У наставку следи списак организација и медија који су прошле године добили средства од те фондације.

Независно друштво новинара Војводине – 94.090 $
(Интернет сајт аутономија.инфо који је такође стао у заштиту чланова Фамилије је пројекат НДНВ)
е-новине- 45.000 $
Пешчаник – 39.000 $
Омладински центра ЦК13 (Црна кућа) – 28.500 $

Анализом горенаведеног списка, може се закључити да су све те организације солидарно поступиле у одбрани чланова Фамилије, без провере тачности података и без објављивања чињеница на основу којих осуђују новосађане за „екстремизам и ксенофобију“. Такође, битно је нагласити чињеницу да НДНВ улаже велике напоре у оправдавање секти, дефинишући их као ’мале верске заједнице’. Тај чланак можете прочитати овде.

Велики број грађана подржава Телепромптер

Од објављивања првог дела чланка, редакцији Телепромптер стигло је много писама подршке од грађана. Неки од њих су били довољно храбри и слободни да нам доставе податке који су у значајној мери олакшали писање другог дела чланка. Редакција Телепромптер се захваљује свим грађанима који су јој пружили подршку и помогли у даљем раду. То неизмерно ценимо. Овим путем обавештавамо све наше читаоце да ово није крај. Уколико дођемо до нових информација о активностима секте Фамилија у Србији, бићете благовремено обавештени о томе. Пројекат Телепромптер наставља са радом и надамо се да ћете бити са нама и уз нас у будућности. Упорно радимо на објављивању других прича о којима се више не прича. Хвала вам!

Телепромтер