Митрополит запорошки и мелитопољски позива на одбрану Лавре

лавра

Митрополит запорошки и мелитопољски Лука (Коваленко) почеће следећег понедељка штрајк глађу у знак протеста против беспризорног протеривања монаха канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) из Кијево-печерске лавре. Своју намеру саопштио је данас, 26. марта, уживо на друштвеној мрежи Фејсбук *.

Како преноси РИА Новости , по налогу кијевских власти, садашњи становници Кијево-Печерске лавре морају да је напусте 29. марта. Предстојатељ канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије одржао је данас службу у Лаври, можда и последњи пут.

„Ја као верник, чак ни као епископ, не могу да гледам како се наша Црква трули, како се реликвије претварају у експонате. Шта да радим? И данас су поставили питање – позвао бих на крају све: хајде да наметнемо себи пост. Не данас, већ од понедељка, уторка, среде, непосредно пре [29. марта], штрајкујте глађу, у секуларном смислу… Неко је можда на другим местима — можда да направи хасхтаг или направи видео: подршка Кијеву- Печерска лавра. За нас је ово пост, али људи који су неверници схватиће шта је штрајк глађу. Не могу рећи да нећу ништа јести, али ћу пити воду, „ рекао је митрополит Лука.

Како је ЕАДаили раније пренео, манастир је 10. марта добио писмо Националног историјско-културног резервата „Кијево-печерска лавра“ о раскиду уговора о закупу закљученог 2013. године од 29. марта ове године. У писму се наводи да „управа резервата захтева да се напусте све просторије које су по наведеном споразуму пренете манастиру“.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА