КФОР најавио „рутинску војну вежбу“ од 14. до 17. марта. Хеликоптери ће надлетати Ђаковицу, Дечане, Штрпце и Ораховац, као и конвоји возила са тешком инжењеријском опремом

kfor

Припадници КФОР-а спровешће рутинску војну вежбу од 14. до 17. марта 2023. године.

Војници и возила КФОР-а биће смештени у општинама Исток, Ђаковица и Призрен, а како се наводи у саопштењу КФОР-а, активност обуке ће спроводити Регионална команда Западног мултинационалног контингента и фокусираће се на спремност и припремљеност јединица.

„Активности обуке ће обухватити даноноћно кретање путевима и хеликоптерским летовима изнад Ђаковице, Дечана, Штрпца и Ораховца. Такође ће бити конвоји возила који се састоје од тешке инжењерске опреме који пролазе примарним и секундарним путевима унутар региона“, додаје се у саопштењу, преноси „Косово онлајн“.

Додаје се да КФОР спроводи такве рутинске вежбе у сврху проба и обуке како би обезбедио благовремен и сигуран одговор, уз минималан утицај на цивилно становништво и поремећај комерцијалних активности.

„КФОР је свакодневно фокусиран на спровођење свог мандата – заснованог на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године – да обезбеди безбедно и безбедно окружење и слободу кретања, за добробит свих заједница које живе на Косову“, истиче се у саопштењу КФОР-а.

Извор:
НСПМ