МОНАСИ НАПУШТАЈУ КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКУ ЛАВРУ: Добили крајњи рок за исељење

Кијевско-печерска лавра у Кијеву

Кијевско-печерска лавра у Кијеву

Национално спомен подручје „Кијево-печерска лавра“ прекида уговор о коришћењу Доње лавре са Украјинском православном црквом (Московска патријаршија). Манастир УПЦ мора да напусти територију Лавре до 29. марта 2023. године, наводи се у писму директора спомен подручја Александра Рудника на име УПЦ, који је постављен на сајту спомен подручја „Кијево-Печерска лавла“.

У исто време, Рудник се позива на Указ председника Украјине бр. 820/2022 „О одлукама Савета за националну безбедност и одбрану Украјине од 1. децембра 2022. године „О одређеним аспектима активности верских организација у Украјини и примена личних посебних економских и других рестриктивних мера (санкција)”.

„С обзиром на закључке Интерресорне радне групе и писмо Министарства културе и информационе политике Украјине од 09. марта 2023. године број 34.06.2234-23, на основу тачке 8.1. Спомен подручје упозорава на раскид Уговора од 29. марта 2023. године“, наводи се у писму.

Подсетимо, раније је УПЦ лишена права да користи храмове Горње лавре. Сада јој је, испоставља се, наређено да од 29. марта напусти територију целе Лавре.

Извор:
ПРАВДА