ЕУ званично: Курти и Вучић потврдили – 18. у Охриду о финализацији Анекса за имплементацију Споразума ЕУ

vucic_kurti_borelj

Нова рунда дијалога на високом нивоу одржаће се 18. марта у Охриду – након многобројних најава, данас је званично потврђено из Европске уније. 

Састанак сазива високи представник ЕУ, Жозеп Борељ.

Учешће су већ потврдили председник Србије Александар Вучић и косовски премијер, Аљбин Курти, саопштено је из Европске уније.

Следеће суботе се Борељ и специјални изасланик ЕУ, Мирослав Лајчак, прво одвојено састају са обојицом лидера, а након тога би требало да уследи трилатерала.

„Састанак ће бити усредсређен на финализацију Анекса за имплементацију Споразума ЕУ о путу нормализације односа између Косова и Србије“, саопштили су из Европске уније.

Званична потврда стиже у истом дану када на Косову борави Мирослав Лајчак.

О Лајчаковој данашњој посети читајте у посебној вести.

Он се већ састао са косовском председницом, Вјосом Османи, а потом и са косовским премијером и шефом преговарачке делегације Приштине, Бесником Бисљимијем.

Лајчакова посета Београду заказана је за понедељак и уторак – 13. и 14. март.

„Циљ ових путовања је да се наставе разговори, да се разраде резултати последњег дијалога на високом нивоу у Бриселу и Лајчак ће се срести одвојено са премијером Куртијем и председником Вучићем и њиховим тимовима. Разговараће о модалитетима примене споразума о путу ка нормализацији односа Косова и Србије. То ће све бити део припреме за предстојећи састанак касније овог месеца“, потврдио је пре два дана портпарол ЕУ, Петер Стано.

Ово је прва Лајчакова посета региону након што су се прошлог понедељка у Бриселу српски председник и косовски премијер усагласили да даљи разговори о тексту европског предлога нису потребни.

Већ по завршетку овог састанка, из ЕУ је и најављено да ће изасланик за дијалог Београда и Приштине и посетити обе стране, и то пре 18. марта, односно сусрета у Охриду.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ