Грузијско руководство не жели сукоб са Москвом због „страних агената“

police tbilisi

Запад, на челу са САД, покушава да у Грузији отвори нови фронт против Русије, али грузијско руководство не жели сукоб са Москвом, већ нормализацију односа, каже за Спутњик Бранко Влаховић, дописник „Вечерњих новости“ из Москве, коментаришући протесте који су избили у Тбилисију због усвојеног закона о страним агентима.

Док владајућа странка подржава документ, опозиција тврди да је нацрт закона „руска верзија“, те да удаљава земљу од Европе.

Критичари осуђују нови закон који предвиђа да организације, које добијају више од 20 одсто финансирања из иностранства, буду регистроване као „страни агенти” и да буду подвргнуте надзору Министарства правде, јер га виде као средство застрашивања медија и невладиних организација. Тврде и да је закон направљен по узору на онај који је 2012. године усвојен у Русији и који је, како то наводе западни медији, Кремљ нашироко користио„за репресију над медијима, опозиционим организацијама и критичарима власти“. Међутим, Влаховић истиче да не постоји „руска верзија закона“, већ да је главна верзија – америчка.

„Постоји неколико разлога за немире који се догађају у Грузији. То није везано само за овај закон, него и за то што је бивши председник Михаил Сакашвили у затвору. Запад прави притисак на власти у Грузији да га пусте и да он оде из земље. Шта је важно да се зна око овог закона? То је закон који су Американци донели још 1938. године и Руси нису никакве специјалне иновације правили. Они су практично направили пандан том америчком закону. Тај закон у Америци је донесен у време велике кампање против комунизма, али је он и даље на снази. Према томе, ако постоји неко ко нема право да држи другима лекције око тог закона о страним агентима онда су то Американци, али они су већ запретили властима у Грузији да ако тај закон ступи на снагу да ће они направити листу људи којима ће увести санкције“, каже Влаховић.

Саговорник Спутњика подвлачи да Грузини једноставно бране свој државни интерес на тај начин што су и они направили такав закон.

„У многим земљама невладине организације користе као механизам преко којег западне земље, а пре свега Америка, намећу тим земљама своје интересе и своју политику. Према томе, логично је да и власти у Тбилисију покушавају да се заштите. Да је овај закон донесен у неко друго време и да су главни непријатељи Тбилисија Руси и Москва нико не би правио и дизао буку око тог закона, тај закон би глатко прошао, али пошто су те опозиционе партије проамерички, прозападно орјентисане због тога у Вашингтону и дижу буку и прете да ће руководство ставити под санкције“, објашњава Влаховић.

Тбилиси не жели сукоб са Русијом

Влаховић сматра посебно интересантним и то што је председница Грузије Саломе Зурабишвили подржала демонстранте у Тбилисију и најавила да ће употребити право вета на закон о страним агентима.

„Та прича око страних агената је прича коју Запад користи како њему одговара у тренутку кад финансира опозиционе групе и невладине организације које раде против интереса своје земље. Ако је руководство земље у спору са Вашингтоном и са Бриселом онда следе напади на те државе. У овом случају се ради о Грузији и Тбилисију. По мом мишљењу, главни узрок за нападе на садашње грузијско руководство није само то што је Сакашвили у затвору и није само тај закон о страним агентима, него је један од кључних момената у томе што су власти у Тбилисију направили један мудар потез и одбили су наговарања Украјине и Запада да се отвори још један фронт према Русији из простог разлога што се у Тбилисију одлично сећају 2008. године кад је Сакашвили ушао у рат против Русије и након тога се крио на периферији Тбилисија. Руска војска да је хтела могла је да уђе у Тбилиси“, каже Влаховић.

Према његовим речима, нормално је то што актуелном грузијском руководству није стало до сукоба са Русијом и што жели да нормализује односе са Московом. To им је то у интересу, између осталог, и зато што доста Грузина живи у Русији и тренутно немали број Руса борави у Грузији, где су отворили своје фирме и где раде.

На питање какав развој догађаја се може очекивати у Тбилисију, Влаховић каже:

„Већ је дошло до немира. Синоћ су гађали експлозивним коктелима полицију, а полиција им је одговорила воденим топовима и сузавцем. Да ли ће попустити грузијско руководство то је сад тешко рећи, али сигурно неће допустити да их опозиција сруши са власти. Грузијска опозиција је апсолутно на западној страни, а знате да постоји и Грузијски легион који ратује у Украјини, то су присталице Сакашвилија. Власти у Тбилисију по мом мишљењу сасвим оправдано не желе да се увлаче у нови рат, јер би за ту малу земљу нови рат био трагичан“, оцењује Влаховић.

Извор:
СПУТЊИК