Украјина нема више професионалне војске

ukrajina-rat

Изгубљено најмање 350 хиљада украјинских војника

  • Губици Оружаних снага Украјине могу да пређу 500 хиљада људи
  • Мосад тврди да украјинске губитке чини више од 165 хиљада убијених војника и више од 250.000 рањених или заробљених
  • Украјинци су већ извршили девет таласа мобилизације током којих мобилишу све редом, од малолетника од 17 година, па до жена

Губитке украјинске војске од почетка специјалне војне операције саопштили су страни стручњаци. Западни медији извештавају да су Оружане снаге Украјине неповратно изгубиле око 257 хиљада људи. А према неким војним аналитичарима, ти губици су још већи. На питање за шта је способна прилично разбијена украјинска војска и како ће се догађаји развијати у блиској будућности, за „Московски комсомолец“ („Московский Комсомолец“ (МК)) говорили су војни стручњаци, Анатолиј Матвијчук и Алексеј Леонков.

Пре неки дан је пензионисани пуковник америчке војске Мекгрегор рекао да је на састанку са председником Здруженог генералштаба Сједињених Држава, генералом Марком Милејем, главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни рекао: „Ненадокнадиви губици Оружаних снага Украјине износе 257 хиљада убијених, несталих и заробљених“.

Истовремено, турска штампа је позивајући се на изворе у израелској обавештајној служби Мосад, навела нешто другачије бројке о губицима Оружаних снага Украјине. Мосад тврди да украјинске губитке чини више од 165 хиљада убијених војника Оружаних снага Украјине и плаћеника странаца. Осим тога, више од 250.000 војника је рањено или заробљено, што у збиру даје број од око 415 хиљада људи избачених из строја.

Ветеран обавештајних служби, пуковник у пензији Анатолиј Матвијчук, рекао је за МК да „професионална украјинска војска више не постоји“. „Имам податке наше обавештајне службе, која извештава о ненадокнадивим губицима украјинске војске од 300 хиљада људи и рањених до 500 хиљада“, рекао је он.

– То значи да је професионална војска Украјине, која је пре годину дана ушла у конфронтацију са Русијом, потпуно уништена, више не постоји. О томе сведочи и чињеница да су Украјинци већ извршили девет таласа мобилизације, током којих мобилишу све редом. Свака наредна мобилизација иде лошије, има покушаја да се регрутују малолетници – од 17 година, као и жене које ће чак бити позване на борбене положаје.

Према Анатолију Матвијчуку, украјинска војска је сада потпуно зависна од западних залиха. „Таква војска не може ништа да уради без помоћи Запада“, рекао је он. – Ако хипотетички претпоставимо да данас Запад престане да помаже Украјини, онда ће се за недељу дана ова војска расути и уништити.

Сада се на полигонима НАТО, у Немачкој, Енглеској, САД, Пољској, спрема резерва до 70 хиљада људи. Било је и много плаћеника, али се у последње време њихов број смањио. Преко лета је било 10-12 хиљада људи, а сада их је највише четири хиљаде. Највећи број плаћеника су Пољаци, Британци, Немци. Плаћеници из Сједињених Држава и Немачке су углавном пензионисана или отпуштена војна лица која служе као инструктори. Плаћеници из Пољске су људи са оружјем, који учествују у непријатељствима, управљају тенковима и артиљеријским системима.

Како је за МК рекао војни експерт, уредник часописа „Арсенал отаџбине“ Алексеј Леонков, стварни губитак украјинских војника могао би да пређе пола милиона. „Заиста, изнете су различите процене губитака Оружаних снага Украјине“, рекао је он. – Неко каже око 165 хиљада убијених, други – око 257 хиљада. Украјина, наравно, покушава да сакрије стварне бројеве губитака, јер су такве информације за њу веома осетљиве. Не смемо заборавити да у Украјини има и несталих, чији се рођаци обраћају свим надлежним органима и не могу да добију јасан одговор о судбини својих рођака. Број таквих жалби премашио је 350 хиљада. А нестали су или убијени, или заробљени, али нису укључени у извештаје о губицима. Ако знамо да имамо нешто више од десет хиљада војника Оружаних снага Украјине у руском заточеништву, то значи да остатак „несталих“ лежи негде на бојном пољу… Дакле, губици Оружаних снага Украјине, у ствари, могу бити много више од 257 хиљада људи. Мислим да ова цифра може да пређе 500 хиљада.

Упркос огромним губицима и захтевима команде Оружаних снага Украјине за повлачење људства из Артемовска (Бахмут), таква одлука се одлаже. Према речима Алексеја Леонкова, ослабљеној украјинској војсци је хитно потребна пауза како би се позадина попунила резервом и обећаном опремом НАТО.

– Вредност утврђених рејона у Донбасу за Оружане снаге Украјине је велика па они тамо упућују појачања по сваку цену, али потребна им је пауза да би попунили сопствене редове новом снагом и добили опрему коју су обећале земље НАТО.

У исто време, примећује Леонков, непријатељ је упао у сопствену замку: ефикасно је сакрити се у утврђеним подручјима, али је немогуће повући се без губитака.

– Украјински положаји у Донбасу повезани су као јединствена мрежа утврђења, која је требало да веже снаге руске војске. Делимично су извршили овај задатак, али су истовремено направили замку за сопствене војнике. Јер повлачење из ових области без губитака много је теже него бранити их… Украјинци сада померају неке јединице како би задржали руско напредовање, али очигледно немају довољно снага и средстава за то.

Што се тиче опште офанзиве, која би наводно требало да почне у наредним недељама, према речима Алексеја Леонкова, нико не може да зна тачан датум.

– Не желимо да током офанзиве колона тенкова, заузимајући борбену формацију, наиђе на минска поља и претрпи значајне губитке. Дакле, напредовање се наставља све док се ова линија непријатељске одбране једним ударцем не разбије и не уђемо у оперативни простор. Када ће се то догодити? То зна руска главна команда, а сви остали се баве хипотезама. Не заборавите да је за успех било које операције, посебно офанзивне, потребно изненађење.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ