„Мајдан“ у Грузији: Сузавци, водени топови – протести потресају Тбилиси

police tbilisi

У Тбилисију су јуче ујутру почели протести против закона о страним агентима који је синоћ усвојен. Док владајућа странка подржава документ, опозиција сматра да је нацрт закона „руска верзија“, те да удаљава земљу од Европе.

Према документу „О транспарентности страног утицаја“ планирано је да се у Грузији формира регистар невладиних организација и медија које добијају средства од страних држава. Представници владајуће странке „Грузијски сан“, која представља парламентарну већину, саопштили су да подржавају нацрт закона, те да уколико председница стави вето на документ, они ће ипак покушати да „прогурају“ закон.

Шта се догодило?

Демонстранти су почели да се окупљају испред зграде парламента у Тбилисију у уторак ујутру. Они су протестовали против усвајања закона. Међутим, синоћ је документ усвојен гласовима 76 посланика, док је 13 било против.

Опозиција и њихове присталице подржали су протест код парламента упркос позивима полиције да се разиђу. Око 20.00 увече на место протеста стигли су припадници специјалних снага. Аутомобилски саобраћај је у том подручју био блокиран.

Специјалне снаге покушале су да потисну демонстранте, користећи сузавац и водени топ, али су у правцу безбедњака полетеле флаше и камење. Око један сат после поноћи полиција је почела да растерује демонстранте. Око шест сати јутрос протест је завршен, а саобраћај у авенији Руставели је обновљен.

Министарство унутрашњих послова Грузије саопштило је да су протести испред зграде парламента прерасли у насилну акцију. Како се наводи, демонстранти су покушали да блокирају улаз у парламент, а касније су бацали на зграду молотовљеве коктеле и пиротехничка средства.

У сукобу опозиције и полиције било је повређених, али тачан број није познат. Због ситног хулиганства и неповиновања легитимним захтевима полиције задржано је 66 људи.

Како је саопштено, повређено је и око 50 полицајаца, неки су оперисани и налазе се у болницама.

Председница ће ставити вето

Председница Грузије Саломе Зурабишвили изразила је подршку демонстрантима и саопштила је да ће ставити вето на закон о страним агентима који је изазвао велику пометњу у друштву.

Раније је администрација председнице Грузије саопштила да је Зурабишвили, која борави у посети Америци, отказала све састанке како би се обратила народу у светлу протеста.

Борељ критиковао закон

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је да је нацрт закона о страним агентима, који је изазвао протесте у Тбилисију, неспојив са вредностима ЕУ и да противречи циљевима Грузије да се придружи савезу.

Он је рекао да Европска унија позива Грузију да остане привржена демократији, владавини права и људским правима. Борељ је такође истакао да народ има право на мирне протесте.

Након тога се огласила портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Сада је јасно зашто САД још нису у Европској унији – тамо је закон о страним агентима на снази од 1938. године“, написала је Захарова на Телеграму.

Извор:
СПУТЊИК