Срби са КиМ уплашени од насилног насељавања Шиптара на север

skupstina ap kim zvecan

Представници Срба са севера Косова оценили су данас да би, због наставка бесправне изградње кућа за Албанце у насељу Брђани на катастарским парцелама које припадају општинама северна Косовска Митровица и Звечан, могло да дође до погоршања безбедносне ситуације на северу Косова.

„Они који упорно планирају и финансирају градњу тих кућа имају за циљ да још једном дестабилизују стање на северу Косова и Метохије, како би присилним насељавањем Албанаца променили етнички састав становништва“, наводи се у саопштењу које је након састанка у Звечану потписао председник Скупштине Косова и Метохије Славко Стевановић

Ту скупштину су прошле недеље формирали одборници четири општине са севера Косова. У саопштењу се наводи да питањем нелегалне градње треба конкретније да се баве међународне мисије, Кфор, УНМИК и Еулекс, као и Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.

„Преко Канцеларије за КиМ треба изнаћи решење и отклонити разлоге због којих радници запослени у Привредној комори Косова и Метохије већ неколико дана блокирају саобраћајницу у месту Рударе“, наводи се у саопштењу и додаје да „на дестабилизацију стања на Косову, али и у централној Србији, може утицати и најава о престанку исплате посебних накнада за расељена лица са КиМ“.

У последњем закључку руководствима општина са севера Косова сугерисано је да на седницама својих скупштина заузму јасне ставове у вези са „нелегалним извођењем грађевинских радова и других активности на северу, које преко посредника финансира приштинска канцеларија такозване Републике Косово“.

Састанку у Звечану, поред руководства Скупштине АП КиМ, присуствовали су начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић и предеседници свих општина и скупштина општина са севера Косова.

БЕТА