Београд: Одржан протест “Литија за свето Косово и Метохију”, учесници шетали од Патријаршије до Храма Светог Саве. Србин.инфо: Полиција изазвала мањи инцидент

setnja

Одржан протест “Литије за спас Србије – литија за свето Косово и Метохију”. Учесници су се окупили испред Патријаршије у Београду, одакле су кренули у шетњу до Храма Светог Саве. На челу колоне налазили су се грађани који носе иконе светаца, као и дрвени крст, а у средини колоне било је возило са којег се емитују духовне песме.

Поједи учесници литије на својим леђима носили су истакнуту заставу Србије, преко које црним ћириличним словима пише „Нема предаје“.

Део учесника протестне литије око 17 часова ушао је на литургију у Храм Светог Саве на Врачару у Београду, коју је служио патријарх Порфирије, а део је остао на платоу испред храма.

Полиција је дошла око 17:25 дошла до платоа испред Храма Светог Саве.

Србин.инфо: Полиција без икаквог разлога окружила Сузану Лазаревић, што је изазвало велики бес учесника, медији припремају терен текстовима о томе да су „литијаши напали полицију

На крају данашње литије, испред храма Светог Саве у Београду, родољубив говор је држала инжењер Сузана Лазаревић, када је изненада и без икаквог разлога окружила полиција, што је изазвало велики бес у народу.

Као што се на снимку види, у Србији је реч (одбрана Космета и критика режима) постала најопасније оружје па полиција добија наређење да одмах реагује.

Након што су окружили Сузану Лазаревић, одмах је притрчао да је и телом брани народни посланик Александар Јерковић, али и окупљени народ који је у бесу викао полицајцима: „усташе“, „шиптари“, „идите на Косово“, „ухапсите Вучића“, али и „удбашка држава“ и „удба“ алудирајући на Титов преки суд када су Србе хапсили и осуђивали због једне речи.

За сада није познато да ли има ухапшених, али приметно је да исти медији који су сатанизовали противзаконито ухапшене Дејана Златановића и Дамњана Кнежевића, припремају терен текстовима о томе да су „литијаши напали полицију“.

Улице Кнеза Симе Марковића, Поп Лукина, Бранкова, Призренска, Краља Милана, део Београдске (код кружног тока на Славији), Булевар ослобођења, којима се буде кретала поворка, биће затворене за саобраћај.

У 15.30 часова почела је литија за одбрану Косова и Метохије, а траса којом се верници крећу је од Патријаршије до храма Светог Саве.

Српски покрет Двери, Удружење „Лекари за науку и етику“ су позвали грађане Србије на литију, Немања Шаровић и Мирослав Паровић у заједничком саопштењу, али и бројни родољуби и интелектуалци.

Учешће на скупу је најавио велики број родољубивих удружења и јавних личности.

Повод је француско-немачки ултиматум за признање Косова и Метохије као независне државе.

Извор:
НСПМ