Молдавија прогласила румунски језик за државни: Скандал у парламенту

moldavija parlament

Владајућа странка у Молдавији „Акција и солидарност“ на седници парламента одобрила је у првом читању преименовање државног језика из молдавског у румунски, саопштио је председник парламента Игор Гросу.

Према нацрту закона, речи „молдавски језик“ у сваком граматичком облику замењују се речима „румунски језик“. Поред тога, речи „државни језик“, „службени језик“ и „матерњи језик“ замењују се речима „румунски језик“ ако се мисли на државни језик Молдавије.

Током представљања нацрта закона посланици из опозиционог Блока комуниста и социјалиста блокирали су говорницу парламента, јавио је дописник Спутњика. Они су се окупили испред говорнице са плакатима на којима су исписали захтеве – да се одржи референдум, да се смени власт и да се престане са „вређањем Устава“.

Упркос томе, нацрт документа одобрен је у првом читању гласовима 56 посланика. Гласање је испраћено узвицима „срамота“ и „ванредни избори“ који су допирали од опозиционих посланика.

Аутори предлога напомињу да иницијатива подразумева измене закона без промене Устава. Оне се заснивају на одлуци Уставног суда Молдавије који је 2013. године прогласио румунски за државни језик у републици. Истовремено, у Основном закону републике наводи се да је државни језик – молдавски. По мишљењу судија, текст декларације о независности Молдавије, у којој је као службени језик наведен румунски, има предност над Уставом земље.

Како јавља Спутњик Молдавија, посланици странке „Акција и солидарност“ саопштили су да ће синтагма „молдавски језик“ бити замењена синтагмом „румунски језик“ и у Уставу Молдавије.

Извор:
СПУТЊИК