Делегација Албанаца из Медвеђе, Бујановца и Прешева у Вашингтону – Траже да се отцепе од Србије?

saip-kamberi

Посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери објавио да је делегација Албанаца из Медвеђе, Бујановца и Прешева у Вашингтону где ће се жалити на Србију.

Камбери је наиме, за швајцарски портал на албанском језику „Le Canton27“ рекао даже та делегација пред Сенатом САД говорити „о дискриминација етничких Албанаца на југу Србије од стране Београда“.

Камбери је казао да се залажу за поштовање реципроцитета.

„Дакле, оно што Срби траже на Косову, треба дати нама Албанцима у Србији. Ако траже Заједницу српских општина на Косову, тражимо и нашу Заједницу у Србији, односно у ‘Прешевској долини’, тим више што смо ми бројнији од њих, ако траже отцепљење од Косова, ми ћемо такође тражити поновно уједињење са Косовом у складу са референдумом од 1-2. марта 1992.“, навео је Камбери.

Камбери истиче да су састанци са америчким властима почели данас, као и да су их заједнички организовали канцеларије сенатора Џонија Ернста и сенатора Герија Питерса, копредседавајућих Групе за албанска питања у Сенату.

Камбери је рекао да су Албанци из Прешева, Медвеђе, и Бујановца потписали три споразума са владом у Београду уз посредовање међународног фактора након сукоба на тзв. Косову и оптужио Београд да не поштује своје обавезе.

„Уместо да решавају проблеме остваривања наших легитимних захтева, разни локални фактори годинама покушавају да блокирају нашу заједничку координацију, сваку здраву иницијативу и сваки напор. Стога нам је данас више него икада потребна унутрашња координација и тесна сарадња са Приштином, као и усаглашавање наше политике са нашим међународним пријатељима и свест о питању Албанаца из ‘Прешевске долине’“, рекао је Камбери.

Камбери је захвалио влади у Приштини што је омогућила његовој делегацији да трећи пут заредом посети САД, пренео је Косово онлине.

Извор:
WEB TRIBUNE