Руски медиј „Mash“ објавио текст о извозу Kрушиковог оружја у Украјину: „Оружане снаге Украјине користе испоруку ракета из Србије за ударе на Русију“

mash1

„По грађанима Русије из Украјине лете српске ракете“. Оваквом објавом руски продржавни медиј Mash започео је текст о извозу Kрушиковог оружја, преко Турске и Словачке, у – Украјину. Најкраће речено – Србија је Kрушиково оружје, 3.500 ракета М21 од 122 мм, извезла у Турску, посредством канадске фирме. А Турска је, потом, исто то оружје посредством америчке фирме, преко Словачке, извезла за Украјину, тврди Масх објављујући снимак из складишта у Братислави. „Ми наше оружје и војну опрему не продајемо ниједној страни у сукобу. Да ли приватне компаније купују на трећим тржиштима и продају компанијама у неким другим државама – то није питање за Србију“, рекао је Милош Вучевић, министар одбране Србије одговарајући на посланичко питање. Потенцијални проблем у овој причи би могла да буде једна од законских одредница која каже да крајњи купац – у овом случају Турска – не може да извезе увезено оружје без одобрења надлежног министарства државе порекла – у овом случају Србије.

Предузеће „Софаг“ доо из Београда, у власништву кћерке Слободана Тешића – Јелене Петровић, извезло је оружје које је произвео „Kрушик“, канадском купцу за крајњег корисника – Републику Турску. Овај документ, под ознаком „поверљиво“, објавио је у свом снимку руски продржавни медиј Масх, који има добре контакте у министарствима одбране и унутрашњих послова Русије.

На снимку је, наводи овај медиј – складиште у Братислави, одакле ће оружје бити транспортовано у Русију.

„На видео снимку је складиште у Братислави, где је транзитом дошло 3.500 ракета М21 од 122 мм за системе ГРАД-С. Добављач, односно пошиљалац је српска наменска индустрија Kрушик. А, ево како су се рактете нашле у Словачкој: Kанадска фирма ЈЊ Еxпорт Импорт наручила је ракете од српског Kрушика. Сандуци су долетели из Србије у Турску где се транзитом, као посредник, бавила турска фирма Арца Савунма Санаyи Тицарет. Из Турске је овај товар отишао за Словачку, а одатле за – Украјину“, наводи Масх.

Овај медиј потом наводи датуме конкретне испоруке.

„Знају ли Срби коме су продали ракете – није јасно. Испоруке су, према нашим информацијама, биле 4. и 6. фебруара. А, колико их је још било – остаје да се нагађа…“, наводи Mash.

Алексић: Заобилажење црне листе?

Прича о потенцијалном извозу српског оружја у Украјину била је тема и данашњег скупштинског заседања.

Мирослав Алексић, посланик Народне странке навео је данас да се на друштвеним мрежама појавио снимак о извозу 3.500 ГРАД ракета нађених у словачком складишту, спремних за извоз у Украјину.

„Kако је могуће да су БИА и Министарство спољних послова дали дозволе за извоз тих ракета у Турску, када се зна да Турска производи исте те ракете“, упитао је Алексић министра одбране.

У извоз је, навео је Алексић, уклучена и фирма кћерке Слободана Тешића „Софаг“, док је, како тврди, посредник у послу Марк Моралес.

„Сад долазимо до кључног питања постојања институција у Србији – да ли је ово начин се избегава то што је Слободан Тешић на црној листи америчке администрације и онда правите којекакве комбинације са оружјем“, упитао је Алексић министра одбране.

Извозник: Основан 2022. за трговину робом за домаћинство

Twitter embed code generator

Фирма извозник „Софаг“ у власништву кћерке Слободана Тешића – Јелене Петровић, основана је 20. априла 2022. године. Kао претежна делатност првобитно је била уписана – трговина на велико осталим производима за домаћинство.

Промена делатности уписана је 8. јула 2022. године, када је у Регистар привредних субјеката у АПР уписана нова претежна делатност – неспецијализована трговина на велико.

Према документу који је објавио руски сајт Масх.ру, решење о дозволи за извоз наоружања и војне опреме уписано је у надлежни регистар 20. јула 2022. године.

Извор:
НСПМ