Кина планира да лансира скоро 13.000 сателита, како би надгледала мрежу Старлинк сателита Илона Маска и спречила га да „претерано заузме ресурсе ниске орбите“

Starlink

Кинески истраживачи се спремају да лансирају скоро 13.000 сателита у ниску орбиту Земље, у потезу који би смањио, и потенцијално надгледао мрежу сателита Илона Маска, која је први пут лансирана 2019. године и пружа сателитски приступ интернету у 50 земаља.

Пројекат, који носи кодни назив ‘ГВ’ и који води ванредни професор Ксу Цан са Универзитета свемирског инжењерства Народне ослободилачке војске у Пекингу, биће лансиран у орбиту 12.992 сателита којима управља Кинеска сателитска мрежа дизајнираних да побољшају ефикасност комуникације.

Распоред лансирања остаје непознат, али тим на челу са Ксуом је рекао да планирају да их распореде пре Старлинка. Додали су да би то „осигурало да наша земља има место у ниској орбити и спречило Старлинк да претерано заузме ресурсе ниске орбите“.

Предвиђени број „ГВ“ сателита би премашио садашњи Старлинков број од око 3.500. „Спејс екс“ планира да има 12.000 уређаја у својој констелацији сателита до 2027. године, а та бројка ће на крају порасти на 42.000.

Ксуов тим је појаснио да ће поставити своје сателите у „орбите до којих Старлинк још није стигао“ и да ће „добити могућности и предности на другим орбиталним висинама, па чак и да потисне Старлинк“.

„ГВ“ мрежа би такође могла да буде опремљена технологијом за „дугорочни надзор Старлинк сателита“, додао је тим истраживача.

Ксу и његов тим су такође сугерисали да би кинеска влада могла да формира анти-Старлинк коалицију са разним другим владама које би захтевале да Спејс екс објави прецизне податке о орбити Старлинк сателита.

Кинеске војне личности су раније изразиле забринутост због последица по националну безбедност које представљају „Спејс екс“ сателити и позвали на развој технологије како би се уништио оперативни систем ако то буде неопходно.

Напори Кине да се супротстави Старлинку долазе усред све веће забринутости око потенцијалних војних примена глобалне сателитске мреже. Технологија је коришћена за јачање комуникација украјинских војних снага током свог сукоба са Русијом – иако је „Спејс екс“ предузео кораке раније овог месеца да ограничи своју употребу у контроли војних дронова у земљи.

Извор:
НСПМ