Херш ексклузивно на РТ: Бајден лаже Америку, рекао је Европи: „Пустићемо вас да се смрзнете“

simon hers

Амерички новинар, добитник Пулицера говорио је о томе шта су били циљеви америчког председника, као и како је саботажа Северног тока прикривана

Од покоља у Вијетнаму, преко окрутног злостављања затвореника у Ираку и Гватанаму, па све до уништења Северног тока, амерички новинар Симор Херш већ деценијама раскринкава лажи САД и злочине које администрација ове државе оркестрира широм света. Пулицером овенчани новинар који је раније писао за „Њујорк тајмс“ и аутор је „Мемоара једног репортера“, недавно је дошао у центар пажње својим открићем да су Џозеф Бајден, Ентони Блинкен Џејк Саливан, Викторија Нуланд и норвешка влада сковали су заверу да разнесу гасовод у вредности од више милијарди долара који снабдева Немачку гасом.

Док су експлозије у септембру 2022. изазвале и еколошку катастрофу, довеле су и до потпуне дестабилизације цена енергената за коју неки сматрају да је изазвала смрт стотине хиљада сиромашних и угрожених људи који су умирали од хладноће.

Симор Херш је зато на дан годишњице почетка Специјалне војне операције у Русији ексклузивно за емисију „Андерграунд“ коју из студија у Дубаију емитује РТ, говорио о томе шта су били циљеви америчког председника који је одлучио да гасоводе дигне у ваздух, као како се прикривала саботажа.

Херш се на почетку осврнуо на свој нови текст под насловом „Од Тонкиншког залива до Балтичког мора“, где је, како је приметио водитељ емисије Афшин Ратанси, „готово повукао паралеле“ између ратова који су убили милионе људи у Вијетнаму и Камбоџи, и Бајденовог напада на Северни ток за који неки сматрају да је убио стотине хиљада људи ове зиме.

„Нисам рекао да се могу поредити, али сам само поменуо да је историјска чињеница да су САД 1964. године измислиле напад како би навеле Конгрес да да председнику ауторитет да ради шта хоће. Истина је и да је тренутна администрација ‘ухваћена’ због саботаже гасовода, али они то не признају и мислим да никада и неће, због импликација које би то признање имало“, рекао је Херш.

„Не знам је ли ико умро од хладноће, али следећа зима је главна брига. Уверен сам да то људи у Европи боље знају, али било је много драме око свега тога у Немачкој и много дебата у  Бундестагу. Знам да је Савет безбедности УН одржао дебату по том питању, што се уопште не преноси много у америчким медијима, а то је штета“, прокоментарисао је Херш.

Као и Џонсон, и Бајден лаже Америку

Он је рекао и да има емпиријске доказе да нико ко послује са гасоводима, нити ико ко је консултант компанија које раде за гасоводе – не мисли да је Русија крива за уништење Северног тока, јер би то била „потпуна лудост“.

„Први гасовод је најављен касно за време администрације Буша и Чејнија. И могу вам рећи да се још за време Кенедија страховало да ће Русија, захваљујући својим енормним резервама природног гаса и нафте – јер цео азијски део Русије је пун сирових минерала и метана – искористити своје ресурсе, а конкретно гас, као политичко оружје у сукобу који се одвијао између наше две земље још од Другог светског рата“, подсетио је Херш.

Херш се осврнуо и на то да је бивши председник САД Линдон Џонсон добио сва права од Конгреса да буквално ради шта хоће, кроз Резолуцију о Тонкиншком заливу након што је измислио северновијетнамски напад и тајно променио обавештајне податке.

„Џонсон је лагао о нечему што нас је увукло у рат у ком је настрадало 58.000 Американаца и између једног и три милиона Вијетнамаца. Не знамо тачно, јер се просто тако односимо према људима друге расе; Сада имамо председника који лаже, односно не говори истину о нечему што је одобрио и што се догодило – и шта ће бити сад?“, упитао се он говорећи о умешаности америчког председника у диверзију која је довела до бројних глобалних последица.

Циљ саботаже – да Немачка не укине санкције

Херш, међутим, верује да је Бајдену једини циљ био да спречи Немачку и западну Европу да, и након што су увеле санкције Русији, прекину блокаде, отворе гасовод и у случају великих хладноћа поново почну да гас увозе од Русије.

Према његовим речима, у томе је и била суштина операције: учинити тако да Европа, конкретно Западна Европа, настави да подржава НАТО и испоручује оружје Украјини, „распирујући оно што је очигледно прокси рат против Русије који се управо води“.

„Тако да је Бајден рекао Европи: ‘Па кад морамо, пустићемо вас да се смрзнете'“, истакао је Херш.

Америка никад неће ни истражити, ни порећи причу

На подсећање да УН неће спроводити истрагу саботаже, амерички новинар је подвукао да ни председник САД није издао ни једно једино наређење нити  било којој агенцији затражио да диверзију испита.

„Саветник за националну безбедност Џејк Саливан, тип који је дубоко умешан у организацију првобитне операције, током једне конференције за новинаре је рекао: ‘Па, наши савезници врше истрагу’. Он није говорио о америчкој истрази. Швеђани и Данци су вршили истраге у септембру и октобру. Они су дошли до запањујућег закључка да се заиста нешто збило под водом и да је то била експлозија“, посетио је Херш.

Администрација у Белој кући не само да нема разлога да истражи причу, већ нема разлога ни да је икада и порекне, тврди саговорник РТ.

„Писао сам о операцијама у Норвешкој и свему томе, писао сам о томе у детаље укључујући и детаље са неких од састанака у Белој кући. И, наравно, нисам именовао свој извор.И ако читате пажљиво, приметићете да нема назнака да је мој извор присуствовао било којем састанку. Јер једна ствар у којој смо ми Американци добри је праћење људи. Да је мој извор неко са тих састанака, они би знали ко је све био присутан и кренули би одатле“, навео је Херш, додајући да је тренутни проблем америчке администрације то што је прислушкивање незаконито.

Многи су знали, само је Херш проговорио

Много је људи који су знали за паклени план Џозефа Бајдена -норвешки морнари, обавештајци, људи у Стејт департменту, Пентагону, у ЦИА… А једини узбуњивач био је Херш.

„Споменули сте Едварда Сноудена. Оно шта је Сноуден сазнао је да су променили закон да не смете да пресрећете комуникацију америчких држављана без налога. Проширили су га тако да, ако сте хтели да слушате некога за кога сумњате да је агент Ал Каиде и да комуницира са америчким држављанином – могли бисте одмах да тај разговор снимите. У то време, било је можда 25.000 запослених у НСА, а можда је десет одсто њих знало за промене у том веома значајном правилу. Од свих тих људи само је један решио да раскринка директно кршење једне од најосетљивијих ставки у Уставу САД, а то је право на слободан говор који се не сме прислушкивати без налога“, подсетио је Херш.

Зато, када му људи кажу да је он „теоретичар завере“, Херш подсећа да је Сноуден био један од „десет, петнаест, двадесет пет хиљада људи који је решио да проговори“.

Западни функционери, наравно, његова открића покушали су да одмах дискредитују. На питање како коментарише изјаву подсекретарке УН Розмери Дикарло, да би требало избећи „неосноване оптужбе“, али и изјаве британских посланика о „Новинарству са једним извором раскринкано“, написе „Њујорк тајмса“ да постоје разлози за сумњу у Хершову причу, као и изјаву Неда Прајса „да су му чињенице погрешне као и раније“ –  добитник Пулицера је навео да се већ помирио с тим и да је „то таква игра“.

„Увек сам имао људе са којима сам могао да причам још откако сам објавио причу о Ми Лају 1969. Годину дана пре тога се десио покољ, а информације о њему су биле познате многима у медијским корпорацијама. Увек било неминовног оклевања поводом таквих тема. Али када сам то урадио, више од половине земље је мислило да лажем. Тако да сам ја ово све већ прошао. Чак и кад је прича о масовним убиствима у питању, коју је било јако лако пронаћи“, истакао је Херш.

Он је навео и да је, од како је објавио причу пре неколико недеља почело да му стиже и по 300, 400 мејлова дневно, док је, у време када је требало да објави причу о Ми Лају тек сутрадан сазнао да од 50 листова који су је примили нико није желео да је објави.

Северни ток- цена Специјалне војне операције

Херш се осврнуо и на то да је од када је Бајден ступио на функцију, проценат људи „који подржавају Путина и идеју рата је невероватно порастао“ упркос томе што, како каже „Путина у Русији нико не воли“.

Људи који су учествовали у саботажи Северног тока, својим јавним наступима, како он сматра убеђивали су руског председника да је цена Специјалне војне операције висока. А та цена је, судећи по Хершовој изјави, био баш најзначајнији европски гасовод.

„Када је Бајден јавно говорио о томе три месеца након брифинга, односно након што је био информисан, као и Викторија Нуланд, обоје су јавно рекли, ‘Ми знамо да то можемо да зауставимо…’ Рекли су то на конференцијама за новинаре, и председника је накнадно новинар питао како ће то учинити, а Бајден је одговорио, ‘Ми знамо како да то учинимо'“, подсетио је Херш.

Амерички новинар, говорио је, између осталог и о тишини зеленог покрета на једно од највећих излива метана који су се догодили због људског фактора, а за који је одговорна Бајденова администрација.

„Зелени су се доста изместили политички, и то више него што сам мислио. Заиста нисам био свестан тога. Они су постали десни центар, што ме је јако изненадило, јер је стање било другачије када сам имао посла са Немачком након напада 11. септембра. Оно шта се дешава је да су и Макрон и Француска, али и Шолц и Немачка, причали више са Кинезима у последње време. Кинези можда јесу ужасни у прављењу вакцина и заиста су лоше водили целу ситуацију са ковидом, али су далеко напреднији од остатка света када су у питању оно шта називају обновљиви извори енергије, извори енергије који се не заснивају на нафти. Они су заправо контактирали Кину, и, колико сам разумео, чак су и размишљали о томе да можда преместе неке од својих фабрика (тамо). То је можда због руског гаса који иде у Кину“, закључио је Херш.

Извор:
РТ