“Направљен предлог”: Тврди се – Србија ће признати тзв. Косово?

pristina

Курти каже да је француско-немачки предлог осмишљен као пакет који садржи де факто признање, преноси Репортери. Курти је поново рекао да због поверљивости француско-немачки предлог није донео у Скупштину али да су га прихватили лидери опозиционих партија.

“Прихватио сам принцип који су тражили европски посредници. Текстуални садржај сам поделио са лидерима опозиционих странака, али не и у Скупштини, иако верујем да након много месеци од тог предлога готово ништа не остаје непознато, што представља добру основу за даље расправе које почињу следећег понедјељка. Предлог није производ преговора, па је 18. августа прошле године отворена тема општег оквира споразума без састанака јер друга страна није била спремна за то”, рекао је Курти пред посланицима у Скупштине Косова.

Курти је у Скупштини рекао да су међународни савезници осмислили европски план као пакет који ће унапредити чланство Косова у међународном систему, а који садржи дефакто признање.

“Три седмице након тог састанка долази предлог. То није производ нашег захтева. Није да сам тражио нешто, то је ту. Савезници Косова су то осмислили као пакет који ће унапредити чланство Косова у међународном систему, а који садржи де факто признање, а све на основу Повеље Уједињених нација”, рекао је Курти.

Курти је истакао да предлог садржи тачку о формализацији статуса Српске православне цркве, која се, како је рекао, назива верска заједница на Косову.

“Споразум садржи обострано признање. За СПЦ, као што сам рекао, предлог споразума садржи тачку о формализацији статуса Српске православне цркве. Формализација не значи преговоре о њеном статусу, нити расправу о посебним правима, већ се у законодавству Косова помиње као верско правно лице, односно верска заједница. Такав елемент сам наследио. Гарантујем вам да ништа друго што има везе са СПЦ не би прихватио. Објаснио сам да то није производ преговора”, рекао је Курти.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ