Завтра: Стратешки раскид Русије с Израелом је неизбежан

izrael-ukrajina-zastava

На почетку СВО чинило се да Израел има неутралан став. Но, у посљедње време приметно је да Израел стаје на страну Запада, изјавио новинар Сергеј Мардан

Руска влада је у лето 2022. године захтевала од руководства међународне ционистичке организације „Јеврејска агенција за Израел“ (ЈАФИ), познатије под именом Сохнут, да обустави своје активности у Руској Федерацији. Главна управа Министарства правде Русије за Москву поднела је тужбу Басманском суду тражећи ликвидацију њеног руског огранка.

Тадашњи израелски премијер Јаир Лапид сазивао је хитне састанке, слао гласнике у Москву на хитне разговоре, запретио да ће „затварање канцеларија Јеврејске агенције имати озбиљан утицај на израелско-руске односе“, наложио израелском Министарству спољних послова „да припреми мере у случају затварања канцеларија агенције Сохнут у Русији“. Израелски председник Јицак Херцог позвао је Владимира Путина – Председник Руске Федерације „нагласио је своју личну посвећеност сећању на жртве холокауста и борби против антисемитизма“, али је заправо игнорисао питања о Сохнуту.

Потом је процес ликвидације Сохнута остављен по страни. Руске власти послушале су аргументе кремаљског ционистичког лобија, који је тражио да се сачекају резултати парламентарних избора у Израелу: кажу, Бењамин Нетањаху ће се вратити на власт, Биби је стари познаник, с њим се може постићи договор и водиће прагматичнију политику.

Чекали смо. Нову израелску владу (која укључује представнике крајње десних партија) заиста је направио Биби. И?

  1. фебруара у Кијеву се појавио израелски министар спољних послова, ликудиста Ели Коен, што је била прва посета високог израелског званичника Украјини од почетка руске Специјалне операције. Коен се састао с Владимиром Зеленским и Дмитријем Кулебом, направио екскурзију у Бучу, поново отворио израелску амбасаду (евакуисану у Лавов три дана пре почетка СВО, 21.2.2022). „Дошао сам да кажем: Израел подржава Украјину и украјински народ у тешком тренутку“, рекао је он излазећи из воза пристиглог из Пољске. „Немогуће је остати равнодушан пред суровим призорима и страшним причама које сам чуо“, рекао је он у Бучи. Главни израелски дипломата обећао је да ће „наставити хуманитарну помоћ Украјини с тежиштем на обнављању енергетске инфраструктуре“, „наставити с обуком стручњака за управљање ванредним ситуацијама“ и преношењем технологије система раног упозоравања на ракетне и беспилотне нападе, обећавши нацистима двеста милиона долара, потписала „снажну солидарност“ са њима, позвавши бандеристе на заједничку борбу против иранске Револуционарне гарде. На крају, господин Коен је осудио „руску агресију“ и изразио подршку кијевској „формули мира“, која предвиђа „потребу повлачења руских јединица уз признавање граница Украјине из 1991.“ Кулеба је на конференцији за новинаре изјавио: „Ели и ја се веома добро разумемо“.

„Овде, пре свега, морамо да кажемо да је Израел стратешки савезник Сједињених Држава. На почетку украјинског сукоба и потом чинило се да Израел заузима неутралан став – било је чак и наговештаја да био могао бити посредник. Но, у посљедње време приметно је да Израел стаје на страну Запада – било је доста антируских изјава у израелској штампи, а сада је шеф израелског министарства спољних послова у посети Украјини, састаје се са представницима кијевског режима. По мом мишљењу, Израел сада исказује свој став. А чини се да је он усмерен не толико на пуну подршку кијевском режиму колико на праћење политике Запада. Могући пренос система Гвоздене куполе у Кијев с тим је у складу. Но, ваља рећи да у оваквом ставу Израела нема ничег неочекиваног, јер су овде одлучујући односи са Сједињеним Државама“, изјавио је радију Спутњик Борис Долгов, водећи истраживач Центра за арапске и исламске студије Института за оријенталне студије Руске академије наука.

Ели Коен до сада није гарантовао чисто војну помоћ. Али, подсетимо се речи израелског амбасадора у Немачкој Рона Просора да Тел Авив помаже Кијеву у много већим размерама него што јавност зна. Поред тога, добро обавештени политички аналитичар из Тел Авива Барак Равид најавио је ревизију званичног става Израела о снабдевању кијевског режима оружјем.

Отуд су у Кремљу одлучили да се пауза по питању Сохнута неоправдано одужила…

Басмански суд Москве наставио је разматрање случаја о ликвидацији руских структура јеврејске агенције Сохнут. Представница Министарства правде Маргарита Мезенцева на суду: „Министарство у потпуности подржава своје тврдње за ликвидацију Сохнута као једину могућу меру. Током ревизије је утврђено да се организација бави прикупљањем личних података у Русији, грубо кршећи закон о заштити личних података.“

„Какав је друштвено значајан циљ важан тужиоцу, које интересе трећих лица он штити? Који су прекршаји тако непоправљиве природе да се предузима тако несразмерна мера попут ликвидације?“, узвикнуо је Сохнутов адвокат Андреј Гришајев. Он је тражио да се састанак одложи за 1. април, али је судија Олга Липкина истакла да се више не може одлагати. Наредни састанак биће одржан 20. фебруара.

„Министарство правде оптужило је агенцију која се бави репатријацијом Јевреја у Израел за кршење закона о личним подацима. Министарство сматра кршења ,поновљеним, систематичним и довољнимʻ за ликвидацију руског огранка агенције. Претходно, суд је четири пута одлагао саслушање тужбе Министарства правде. Суштина чак није ни да свака акција непријатељска према Русији мора имати последице. Стратешки раскид Русије са Израелом је неизбежан. А стратешки савез и сарадња са Ираном, напротив, увек је ишао у прилог Русији. Иран је природни партнер и савезник Русије. Ако је Израел узнемирен због тога, то је проблем Израела“, резимирао је новинар Сергеј Мардан.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ