Плава светлост опет на небу у тренутку земљотреса у Турској

zemljotres turska

Снажан земљотрес магнитуде 6, 4 степени опет је погодио Турску, страдала је област Хатај. Прве информације указују да је троје људи погинуло, а 213 је повређено на истим подручјима која су 6. фебруара опустошила два моћна потреса са више од 41.000 мртвих.

Како је јавила турска агенција за управљање катастрофама Афад,епицентар потреса је у месту Дефне у провинцији Хатај, а догодио се у 20.04 по локалном времену. Како преноси Бета, доста зграда се срушило и људи су унутра заробљени. Оно што се и овог пута појавило у моменту земљотреса је плава светлост на небу. На друштвеним мрежама забележен је снимак из возила који је ухватио тренутак страшног подрхтавања у тренутку најјачег потреса. У том тренутку на небу су се појавили бљесци плавичасте светлости који су такође били видљиви током првог земљотреса од 7,8 по Рихтеру пре две недеље. Иако су и тада објављени клипови са овим феноменом, постоје и опречне информације према којима је у питању снимак из Казахстана из 2022. године, а и снимци сателита су потврдили да није било овакве појаве у Турској. Ипак, грађани сведоче да су видели неколико секунди пре потреса необичну светлост коју је пратио и звук који је додатно узнемирио људе.

Оно што постоји и што се може објаснити је појам триболуминисценција – то је феномен у коме се светлост генерише када се материјал механички раздвоји, поцепа, изгребе, згњечи или трља, то је последица потреса у природи о чему је 2001. године говорио и Фридеман Фројнд, гостујући професор физике на Државном универзитету Сан Хозе и виши истраживач у НАСА истраживачком центру Амес  Феномен није у потпуности растумачен, али изгледа да је узрокован раздвајањем и поновним уједињењем статичких електричних наелектрисања. Светла подсећају на северна светла, могу се приметити у мање од 0,5 одсто земљотреса и њихово трајање је обично делић секунде и називају се сеизмичка светла.

„Када снажан сеизмички талас путује кроз земљу, он сабија стене великим притиском и брзином, стварајући услове под којима се стварају велике количине позитивних и негативних електричних наелектрисања. Ови набоји могу да путују заједно, достижући такозвано стање плазме, које може експлодирати и пуцати у ваздух”, навео је он у свом извештају, преносе медији.

Земљотресна светла нису уобичајена. Обично се јављају пре или током већих земљотреса, али се могу појавити неколико недеља унапред.