Борис Тадић: Неколико недеља пре атентата, Стејт Департмент озбиљно је запретио Зорану Ђинђићу због његовог захтева за повратак наше војске на КиМ. Пренео сам му те претње, био је видно забринут

tadic_boris

Бивши председник Србије Борис Тадић је у интервјуу рекао да је неколико недеља пре атентата Стејт Департмент озбиљно запретио тадашњем премијеру када је потегао питање о Косову.

Бивши председник Србије Борис Тадић шокирао је јавност тврдњом да је убијени премијер Зоран Ђинђић неколико недеља пре атентанта „добио реалне претње од Стејт дипартмента“, а све због Ђинђићеве жеље да се косовско питање поново врати у међународну јавност. Тадић се у интервју на Инсајдер ТВ присетио реакције америчких званичника на Ђинђићев предлог у вези са решавањем косовског питања.

„Косово је 1999. године након ратних збивања ушло у једну процедуру западних земаља успостављања независности и то свако ко зна историју и зна политичке процесе може да констатује. Зоран Ђинђић у једном тренутку разумејући да ће то поломити државни систем Србије и само друштво у Србији, изашао је са иницијативом која се десила непосредно пре његовог убиства и којом је тражио од западних политичара да се косовско питање ревидира, да се поново врати у међународну јавност, да се уђе у преговарачки процес“, изјавио је Тадић.

„Ђинђић хтео да врати војску на Косово“

Како је рекао, Ђинђић је поставио питање повратка наших снага, 1.000 припадника нашег особља на Косово и Метохију.“То значи на границе са Албанијом и Македонијом и тако даље, а не нажалост заштиту српског становништва јер тако дефинише Резолуција 1244 тај акт о повратку наших снага. Зоран Ђинђић је на ту своју иницијативу добио екстремно агресиван одговор“, казао је Тадић.

„Реалне претње из Стејт дипартмента“

Бивши председник Србије у то време био је у САД-у. „Ја сам у том тренутку због Молитвеног доручка игром случаја био у Вашингтону и позван сам у Стејт департмент након тог писма. Имао сам екстремно тежак разговор са представницима Стејт департмента да их не именујем овог тренутка и добио сам реално претње које је требало да пренесем Зорану Ђинђићу. Ја сам у разговору са њим те претње пренео. Он је био веома забринут због тога што сам му рекао“, открио је Тадић.

Потом је подсетио кад се догодило убиство Ђинђића. „Након неколико недеља Зоран Ђинђић је доживео ту трагедију која се десила. Ја не инсинуирам да ли је Запад уопште повезан са том трагедијом, али то је на мене оставило изузетан утисак, читав тај комплекс“, закључио је Тадић.

Тадић: Ноторна је лаж да сам довео у везу атентат на Ђинђића и Американце

Борис Тадић, лидер Социјалдемократске странке и бивши председник Србије, одбацио је наводе прорежимских медија да је довео у везу у интервјуу за Инсајдер атентант на Зорана Ђинђића и Американце.

У објави на Твитеру лидер СДС је поделио наслов и линк са портала Блица „Тадић шокирао изјавом о убиству Ђинђиа, повезао Американце са атентатом: „Ништа не инсинуирам, али пре него што је убијен, добио је реалне претње из Стејт дипартмента“, рекавши да је то ноторна лаж.

Повод за текст на порталу Блица, али и на другим порталима блиским власти, јесте кратки снимак из Тадићевог интервјуа за Инсајдер, у трајању од минут и по, у коме он објашњава да је био на Молитвеном доручку у Вашингтону, када му је пренето оштро неодобравање на ставове тадашњег премијера Зорана Ђинђића да не треба поново отварати преговоре за Косово и поводом Ђинђићевог захтева за повратак српске војске и полиције по Кумановском споразуму.

Блиц: Тадић шокирао изјавом о убиству Ђинђића, повезао американце са атентатом!

Бивши председник Србије Борис Тадић шокирао је јавност тврдњом да је убијени премијер Зоран Ђинђић неколико недеља пре атентанта „добио реалне претње од Стејт дипартмента“, а све због Ђинђићеве жеље да се косовско питање поново врати у међународну јавност.

Тадић се у интервју на Инсајдер ТВ присетио реакције америчких званичника на Ђинђићев предлог у вези са решавањем косовског питања.

– Косово је 1999. године након ратних збивања ушло у једну процедуру западних земаља успостављања независности и то свако ко зна историју и зна политичке процесе може да констатује. Зоран Ђинђић у једном тренутку разумејући да ће то поновити државни систем Србије и само друштво у Србији, изашао је са иницијативом која се десила непосредно пре његовог убиства и којом је тражио од западних политичара да се косовско питање ревидира, да се поново врати у међународну јавност, да се уђе у преговарачки процес – изјавио је Тадић.

„Ђинђић хтео да врати војску на Косово“

Како је рекао, Ђинђић је поставио питање повратка наших снага, 1.000 припадника нашег особља на Косово и Метохију.

– То значи на границе са Албанијом и Македонијом и тако даље, а не нажалост заштиту српског становништва јер тако дефинише Резолуција 1244 тај акт о повратку наших снага. Зоран Ђинђић је на ту своју иницијативу добио екстремно агресиван одговор – казао је Тадић.

„Реалне претње из Стејт дипартмента“

– Ја сам у том тренутку због Молитвеног доручка игром случаја био у Вашингтону и позван сам у Стејт департмент након тог писма. Имао сам екстремно тежак разговор са представницима Стејт департмента да их не именујем овог тренутка и добио сам реално претње које је требало да пренесем Зорану Ђинђићу. Ја сам у разговору са њим те претње пренео. Он је био веома забринут због тога што сам му рекао – открио је Тадић.

Потом је подсетио кад се догодило убиство Ђинђића.

– Након неколико недеља Зоран Ђинђић је доживео ту трагедију која се десила. Ја не инсинуирам да ли је Запад уопште повезан са том трагедијом, али то је на мене оставило изузетан утисак, читав тај комплекс – закључио је Тадић.

Извор:
НСПМ