Језива иницијатива у Канади: Програм потпомогунтог самоубиства проширити на децу

igla spric

Више од 30.000 Канађана умрло је у потпомогнутом самоубиству откако је 2016. легализовано за особе са терминалним болестима

Комитет канадског парламента позвао је владу да прошири програм потпомогнутог самоубиства како би он био доступан и „зрелим малолетницима“.

Комитет је објавио извештај са 23 препоруке влади премијера Џастина Трудоа, међу којима је и она која би дозволила малолетницима да траже медицинску помоћ у умирању, програм који је у Канади познат под називом МАИД.

У извештају се наводи да би деца требало да се подвргну самоубиству уз медицинску помоћ само ако је њихова смрт „разумно предвидљива“, пише „Нешнел пост“.

Чланови Конзервативне партије успротивили се извештају и поручили да не могу да подрже све препоруке комитета.

Комитет је, такође, препоручио влади да испита ставове малолетника на тему потпомогнутог самоубиства и њихова лична искуства.

Недавно се расправљало и о томе да се услови за потпомогнуто самоубиство прошире и на људе који пате искључиво од менталних болести, али је влада одложила доношење те одлуке.

Министар правде Дејвид Ламети, који је раније директно упоредио програм МАИД са самоубиством, изјавио је да је једногодишње одлагање било неопходно како би се о „осетљивом и сложеном питању расправљало на разборит и одмерен начин“ и додао да је „безбедност Канађана на првом месту“.

Више од 30.000 Канађана умрло је уз помоћ потпомогнутог самоубиства откако је 2016. легализовано за особе са терминалним болестима. Програм је 2021. године проширен на одрасле особе са озбиљним и хроничним здравственим стањима, чак и ако њихова болест није опасна по живот.

У 2021. години од укупног броја смртних случајева у земљи, чак 3,3 одсто преминуло је уз помоћ програма медицинске помоћи у умирању. У провинцијама као што су Квебек и Британска Колумбија, МАИД је чинио око пет одсто свих смртних случајева те године.

Канада, такође, користи органе преминулих у МАИД програму за трансплатацију.

Према извештају објављеном у децембру 2022. године, шест одсто донираних органа у земљи припадало је људима који су живот изгубили кроз МАИД програм. Артур Шафер, директор Центра за професионалну и примењену етику на Универзитету у Манитоби изјавио је да је изузетно поносан због оваквих резултата.

У последњих неколико месеци у јавност је испливао низ контроверзи у вези МАИД програма, међу којима је и извештај о ратним ветеранима који пате од пострауматског стресног поремећаја којима је препоручено асистирано самоубиство.

Један Канађанка затражила је помоћ од удружења ветерана како би инсталирала платформу за инвалидска колица у свом дому, а као одговор добила је предлог да се подвргне асистираном самоубиству!

Колико је ова пракса постала устаљена и доступна у Канади показују и информације о људима који су се распитивали о МАИД програму не из здравствених разлога, већ због сиромаштва. Директор банке хране у граду Мисисога у близини Торонта тврди да је чуо клијенте који размишљају о потпомогнутом самоубиству због све већег броја корисника ове добротворне организације.

Пре неколико месеци канадски „Симонс“, водећи продавац гардеробе, модних детаља и кућне декорације, објавио је изузетно контроверзни промотивни снимак који гламуризује еутаназију тешко болесне Канађанке Џенифер, која се убила неколико недеља након снимања филма.

Извршни директор бренда, Питер Симонс рекао је да промотивни филм открива срж вредности компаније и да је направљен да „подстакне људе да буду морални“, „изгради људске везе“, „помогне у стварању заједнице у којој желимо да живимо и да је сутра оставимо нашој деци“.

Извор:
РТ