„Хјуман рајтс воч“: САД и Велика Британија да плате одштету због злочина на Чагосу

protest cagos

Народ Чагоса се бори за повратак на своју прапостојбину откако су га раселиле британска и америчка влада пре пола века

Непрофитна организација за заштиту људских права „Хјуман рајтс воч“ са седиштем у Њујорку позвала је САД и Уједињено Краљевство да плате одштету за „присилно расељавање“ и „стална злостављања“ народа са архипелага Чагос.

Акције двеју земаља на тим острвима у Индијском океану представљају „злочин против човечности“, тврди се у новом извештају организације.

Пре отприлике 50 година, САД и Британија су депортовале домородачки народ Чагоси да би успоставиле америчку поморску базу на Дијего Гарсији, највећем од насељених острва.

Народ Чагоса се од тада бори за повратак. Исти им је одбијен 2016. године, а британска влада је навела „изводљивост, одбрамбене и безбедносне интересе и трошкове британских пореских обвезника“ као разлоге за одбијање.

Острва су део британске територије у Индијском океану, која се и даље налази под колонијалном влашћу након одвајања од Маурицијуса, преноси „Асошијетед прес“.

„Велика Британија је јасно изразила своје дубоко жаљење због начина на који су Чагосијанци уклоњени из БИОТ-а (британске територије у Индијском океану) касних 1960-их и раних 1970-их година“, изјавио је портпарол британског министарства спољних послова.

„Остајемо посвећени подршци Чагосијанцима, укључујући и значајан пакет подршке али и механизам који омогућава становницима Чагоса да аплицирају за британско држављанство, а који је покренут прошлог новембра“, додао је.

У извештају „Хјуман рајтс воча“ британска влада се оптужује за „неприкривени расизам“ према народу Чагоса и тврди да су „и УК и САД одбиле да исправе неправде које су починили против Чагосијанаца у последњих пола века“.

Организација уједно препоручује да обе земље плате „пуну финансијску компензацију за сву штету нанету“ домородачком народу Чагосија.

„САД су уживале и настављају да уживају корист од принудног уклањања народа Чагоса да би изградиле америчку војну базу на њиховој земљи“, поручила је Тања Грин, шефица америчког програма те организације.

„Њима се дугује реституција, право на повратак, надокнада за њихове губитке и гаранција да се нешто слично неће поновити“, додала је Грин.

Извор:
РТ