Годишњица напада на аутобус „Ниш експреса“: 12 погинулих Срба и НН починиоци

tuga

Чињеница да двадесет и две године међународне организације и привремене институције самоуправе у Приштини нису у стању да пронађу и казне налогодавце и извршиоце овог терористичког напада обесмишљава сваку причy о владавини права и правде на Космету, саопштено је из владине Канцеларије за КиМ

Навршава се двадесет и две година од како је над Србима на Косову и Метохији извршен један од најтежих злочина од доласка међународних снага у покрајину, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

У Ливадицама код Подујева, у експлозији мине која је била постављена испод моста на магистралном путу, у ваздух је дигнут аутобус „Ниш експреса“.

У аутобусу су се налазили расељени Срби који су у пратњи војника Кфора ишли у Грачаницу да обележе Задушнице. Том приликом страдало је дванаесторо Срба, а четрдесет и троје је тешко повређено.

Канцеларија за КиМ подсећа у саопштењу које преноси Танјуг, да су у том нападу погинули: Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић, Драган Вукотић и Небојша, Снежана и Данило Цокић, који је имао свега две године.

„Чињеница да двадесет и две године међународне организације и привремене институције самоуправе у Приштини нису у стању да пронађу и казне налогодавце и извршиоце овог терористичког напада, али ни убице српске деце у Гораждевцу, четрнаест жетелаца у Старом Грацку, породице Столић у Обилићу, одговорне за скоро свакодневно паљење и рушење српских кућа и скрнављење цркава и манастира, обесмишљава сваку причy о владавини права и правде на Косову и Метохији, али представља и кристално јасно сведочанство о злочиначким темељима такозване косовске државности“, наведено је у саопштењу.

Канцеларија је навела да се очекује и захтева од међународне заједнице и надлежних органа у покрајини да се што пре обнови истрага о овом и о свим другим случајевима напада на Србе, да се сви нерасветљени злочини расветле, а њихови непосредни извршиоци и налогодавци праведно казне, што би жртвама, напокон донело мир, а породицама трунку утехе.

„Данас, када се са тугом и болом сећамо жртава овог безумног напада, поручујемо да Срби не желе продубљивање непријатељстава и подела између два народа, али да са правом сматрају да истинског помирења не може бити без кажњавања одговорних за злочине над српским народом и без стварања политичке климе у којој се неће претити неким новим насиљем и новим злочинима“, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Извор:
РТ