Дику Мартију прети опасност од ОВК

dik_marti

Ко заиста жели да ликвидира Дика Мартија? За одговор на то питање, најбоље се вратити 12 година уназад, тачније у 2011. годину. И док су се тада у Приштини припремали да кроз мало више од три недеље прославе трогодишњицу од једностраног проглашења независности, у Парламентарној скупштини Савета Европе 25. јануара убедљивом већином усвојен је извештај швајцарског политичара и тужиоца о „нехуманом третману људи и трговини органима“. За резолуцију је гласало 169 посланика (осам било против, 14 уздржано). Тако је разбијен мит о „чистој борби ОВК“.

Мартија су током година албански политичари упоређивали са Гебелсом, говорили да је под утицајем Руса, да је све измислио….Претили су му годинама, да би он сам прошле године изјавио да је стављен под заштиту полиције „због наводних претњи из одређених кругова српских безбедносних служби“.

Интересантно, Марти је пре неколико дана изјавио да за претње с којима је суочен „кривицу приписује албанским властима због константних напада“.

Илија Животић, професор са Факултета за безбедност за Косово онлајн каже да „истрагу треба усмерити према агентима Приштине који оперишу у Швајцарској јер не би било први пут да нека служба околним путем ангажује људе супротне националности и то преко некога ко се представља да ради за другу службу“.

„Направити акцију да се убије Дик Марти то би Србији само штетило јер он нама много значи и искрено надам се да ће поживети још много година. Тако да такво наређење сигурно није дошло од српских власти. А то да ли је неко пробао да ангажује неког криминалца српског порекла за атентат, па то не значи аутоматски да држава Србија стоји иза тога. Уосталом криминал не познаје границе, нарочито у Швајцарској у којој суверено влада албанска мафија више од 25 година. Мислим да истрагу треба усмерити према агентима Приштине који оперишу у Швајцарској јер не би било први пут да нека служба околним путем ангазује људе супротне националности и то преко некога ко се представља да ради за другу службу. То је један од школских примера прикривања трагова. Када се свему томе дода чињеница да велики број криминалаца машта да постану сарадници служби безбедности у иностранству комбинација је добитна“, каже Животић.

Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић за Косово онлајн истиче да је логично да „Мартију прети опасност од стране ОВК“.

„И много мање битни људи који су хтели да сведоче о злочинима ОВК били су ликвидирани. Не заборавите да су многи из ОВК увезани са припадницима ИСИС-а, тако да и не чуди што је Дик Марти њихова потенцијална мета. Интересантно, успели су чак и да му подметну причу како уствари опасност долази из кругова српских безбедносних служби, иако то нема везе с истином, али са човеком који је суочен с претњама смрћу и који је изолован на неки начин од друштва, лакше је манипулисати. Исто су урадили и са Оливером Ивановићем, кога су држали у затвору, тужили за ратне злочине, а када су морали да га пусте, ликвидирали су га и оптужили Србе за то. Исти сценарио праве и са Мартијем сада. Зна се да је албанска мафија доминантна у Швајцарској“.

Животић истиче да „пажњу привлачи чињеница да у поменутој причи око претњи тај криминалац прича са агентом и објашњава да је оружје стигло и да се само чека атентат који ће бити ускоро“.

„У пракси то не функционише тако. Нема толиког протока времена када су у питању тако важне мете као што је Дик Марти потенцијално. Нити се користе особе које живе на тој територији. за атентат тог калибра убацују се људи са папирима трећих земаља, љиди којих нема у евиденцијама, не пролазе „препознавање лица“. Одраде посао и одлазе без трага. Ангажовање криминалца са територије где живи жртва би била почетничка грешка и све би се сазнало за 48 сати“, каже Животић.

Извор:
ПРАВДА