Слађан Трајковић остаје у притвору, без адекватног лечења

pristina

Косовска Митровица – Основни суд у Приштини одбио је захтев одбране Слађана Трајковића из Косовске Митровице, који је у притворској јединици у Подујеву, да му се због тешког здравственог стања  одреди кућни притвор или лечење у Косовскомитровичкој болници.

Како за „Политику“ каже Сузана Трајковић, супруга бившег косовског полицајца који је ухапшен 15. децембра у Бошњачкој махали у Косовској Митровици, а који се сумњичи за наводни ратни злочин, захтев за „блажу меру“ је одбијен без икаквог образложења.

– Нису образложили. Мој муж је на ивици живота и смрти. Чули смо се у недељу, једва је говорио, имао је грозницу и повраћање три дана, а иако је тражио да га одведу у затворску амбуланту, одбили су га. Успео је да набави само један антибиотик од неког затвореника. Познато им је, што је и наведено у захтеву адвоката, да има цирозу јетре, да је хронични дијабетичар, да су му после три операције у у затвору и даље отворене ране на глави, а од шећерне болести отвориле су му се и ране на табанима. Свесно иду да мој супруг оконча живот у затвору, уплаканим гласом за „Политику“ каже Сузана Трајковић, која ће у среду обићи супруга у затвору у селу Грдовац крај Подујева, који важи за затвор од високог ризика на Космету.

Наставак суђења Слађану Трајковићу биће одржано дан касније, 16. фебруара, а Сузана подсећа да њеног мужа „доводе у ланцима, не користе лифт до другог спрата и то смишљено раде, знајући да му је због отворених рана на табанима скоро па онемогућено кретање“.

Супруга Трајковића, којег специјално тужилаштво Косова сумњичи за наводни ратни злочин почињен у рејону Вучитрна 1999. године, подсећа да „живе у Бошњачкој махали на 20 метара од тужилаштва, да је цела Бошњачка под целодневним надзором специјалаца Росу, да је цела улица где живе под видео-надзором и да би свако кретање њеног супруга, уколико би био у кућном притвору, даноноћно било под будним оком оних који су га неправедно заточили“.

– Мој муж је неправедно заточен. Одложили су претходно рочиште које је било заказано за прошлу недељу, јер не могу да нађу лажне сведоке. Наводно имају неке Албанце, али се они, због срамоте нису појавили. Како да га гледају у очи и лажу, кад се зна да је помагао Албанцима  док смо били у Вучитрну,  да 23 године живимо у Бошњачкој махали и да никада ружну реч са комшијама нисмо имали, напомиње Сузана Трајковић која наглашава да је „њен супруг ухапшен само зато што је Србин и то после 23 године од краја рата и после девет и по година колико је провео у косовској полицији“.

Подсећа да је пре него је прихватио посао интегрисаног полицајца морао да прође безбедносне провере.

Породица Слађана Трајковића је родом из Вучитрна, а од 1999. године живе у Косовској Митровици, у мултиетничком кварту у Бошњачкој махали.

Извор:
ПОЛИТИКА