138 хектара земље: Шта се све експроприше на Северу – Косовска влада заказала јавне расправе

kosovo mapa

Више од 138 хекатара – укупна је површина имовине на Северу Косова која се експроприше. Косовска влада донела је прошле године више одлука о експропријацији, док су још две донете почетком 2023. Нове одлуке наишле су на протест грађана у Лепосавићу, подношење тужби, али и позив Европске уније да се поштују имовинска права и процедуре о експропријацији, након чега је косовска влада одлучила да за 15. и 21. фебруар закаже две јавне расправе у Лепосавићу, односно Зубином Потоку.

Косовска влада одлучила је средином јануара да експроприше нове парцеле на Севереу Косова – и то у селима Дрен и Лешак. Како јето потом сазнао наш портал, укупне површине 83ха и то ради још једног „инфраструктурног пројекта од јавног интереса“.

Који је то пројекат од јавног интереса није се знало све до прошле среде када су мештани на својим парцелама приметили грађевинске машине, оклопњаке и полицију. Од њих су сазнали да је на овој локацији планирана изградња нове базе пограничне полиције.

Радови су дан касније обустављени након што су мештани незадовољни одлуком и нетранспаретним процесом организовали протесте, те поднели тужбу.

Из Европске уније су у четвртак позвали на поштовање имовинских права, прецизирајући да процес експропријације, према косовском закону, захтева период за јавне консултације и могуц́ност за погођене грађане и то „да оспоравају било коју одлуку о експропријацији на суду пре него што било која одлука о експропријацији постане коначна“.

Истог дана, а свега пар сати касније, косовска влада је поново заседала и донела нове одлуке о експропријацији. У склопу ових одлука у које је КоССев имао увид налази се и обавештење у којем се власници парцела позивају управо на слање захтева и коментара у вези са експропријацијом земљишта, док су уједно заказали јавне расправе.

Шта је одлучено 2. фебруара?

Косовска влада је на електронској седници одржаној 2. фебруара, донела нове две одлуке које се тичу експропријације, како нових парцела у општини Лепосавић, тако експропријације земљишта на основу претходних одлука у овој општини и у Зубином Потоку.

Када је реч о парцелама у катастарским зонама Дрен и Лешак, усвојено је решење о извршењу припремних радова за утврђивање „потенцијалне подобности једне или више“ парцела за ове катастарске зоне, а с циљем реализације пројекта, тј. изградње базе.

Одлуком је овлашћено косовско Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре за обављање припремних радова а који, како наводи косовска влада, могу да се обављају и без дозволе власника имања.

Са друге стране, назначили су да свако лице које је власник или „поседник интереса“ непокретне имовине која је предмет припремних радова, има право накнаде за губитак права за коришћење или уживања имовине или било ког њеног дела током обављања припремних радова.

Такође, ова особа има право на надокнаду било које друге штете на имовини услед припремних радова.

Вредност надокнаде одређује Министарство финансија, накнаду штете врши Орган за експропријацију, а у случају неслагања, могуће је подношење тужбе пред Основним судом општине.

Гробље више није део одлуке о експропријацији

У новој одлуци о експропријацији налазе се све парцеле као и у претходној која је донета 16. јануара, осим једне која је у општинском власништву у величини од 4.957 метара квадратних.

Како су претходно из општине Лепосавић потврдили за КоССев, општинска парцела је заправо сеоско гробље у селу Дрен и црква.

Председник Привременог органа општине Лепосавић потврдио је такође за КоССев да новом одлуком о експропријацији није обухваћена ова парцела.

„Разлика између најновије одлуке у односу на ону од 16. јануара је да више тема експропријације није парцела где се налази месно гробље и црква која се налази на тој парцели. Изузета је сада најновијом одлуком“, рекао је Тодић.

Укупна имовина која се експроприше у Дрену сада се мери на нешто изнад 39 хектара, а у Лешку остаје на преко 42ха.

Друга одлука

Влада је такође 2. фебруара донела одлуку којом се одобрава даље разматрање захтева „на сопствену иницијативу“ за експропријацију непокретности „од јавног интереса“ која је, како се такође наводи, неопходна за реализацију „инфраструктурних пројеката од јавног интереса“.

Ова одлука односи се на земљиште које се експроприше у Дрену и Лешку, али и на парцеле које су претходно експроприсане како у општини Лепосавић, тако и у Зубином Потоку.

Реч је о парцелама у катастарским областима Шаљска Бистрица, Вељи Брег, Дрен, Лешак и Коштово у општини Лепосавиц́ и катастарским подручјима Берњак, Зубин Поток, Бања и Јасеновик и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток.

Грешке у одлуци

На основу доступног текста о одлукама владе, насеље Вељи Брег погрешно је припојено општини Лепосавић.

Председник Привременог органа општине Лепосавић, Зоран Тодић, такође је казао за КоССев да постоји још једна грешка у овој одлуци владе, односно да није реч о Шаљској Бистрици, већ о Бистрици код Јариња. Тодић нам је такође казао да се на овим парцелама већ налази база Косовске полиције.

У овој одлуци се наводи да вредност накнаде имовине утврђује Министарство финансија, рада и трансфера, у складу са Законом о експропријацији непокретности са изменама и допунама и Административног упутства „о примени метода техничке процене и критеријума који ц́е се користити за израчунавање износа накнаде за непокретну имовину која је експроприсана и штете у вези са експропријацијом“.

Назначено је да ће се надокнада за експроприсану имовину и све друге финансијске и правне обавезе које могу произац́и из процеса експропријације вршити из буџета Владе Косова.

Шта се све и где експроприше на Северу Косова

У склопу нових одлука косовске владе налази се и табеларни прикази парцела чија се експропријација захтева. Реч је о више од 138 хекатара земље у Лепосавићу и Зубином Потоку.

У овим табелама приказано је „старо стање“ у којем се као власници парцела наводе предузећа и приватна лица, али и „ново стање“, тј. за све ове парцеле чија се експропријација планира наводи се да је власник „Република Косово“. Док су према „старом стању“ парцеле биле класификоване као ливаде, пашњаци, дворишта… сада су у „новом стању“ све оне класификоване као грађевинско земљиште.

У табеларном приказу за експропријацију у селу Дрен према новој одлуци наводи се шест парцела укупне површине 39,1 ха. У овој одлуци нема парцеле у општинском власништву која је стајала у табеларном приказу претходне одлуке од 16. јануара, а на којој се, према наводима мештана и локалних власти, налази сеоско гробље и црква.

У Лешку се, према новој одлуци косовске владе, планира експропријација 13 парцела, тј. исти број колико је предвиђено и одлуком од 16. јануара. Укупна површина земљишта за експропријацију је 42.7ха.

У Шаљској Бистрици, односно само Бистрици, како тврди председника Привременог органа општине Лепосавић, експроприше се више од 5 хектара земље на укупно 11 парцела.

И овде се за „ново стање“ наводи да је нови власник Косово, те су парцеле дефинисане као грађевиско земљиште, а у „старом стању“ то су били пашњаци, шуме, инфраструктурни путеви, њиве, ливаде у приватном и друштвеном власништву.

Према табеларном приказу за Вељи Брег, експропријација се врши за укупно 17 парцела у површини од око 4.5 ха.

Као власник према „новом стању“ се такође наводи Косово, а као претходни – приватна лица, предузећа, док се за једну парцелу прецизира да је била у власништву Косова.

Као и у претходном случају и овде је реч о шумском земљишту, пашњацима, улицама, али и двориштима и кућама које су у „новом стању“ означене као грађевинско земљиште“.

У Кошутову се експроприше једна парцела величине чак 15.6 хектара која је била дефинисана као друштвена својина.

У општини Зубин Поток експропријација се врши у више места.

Тако се у табели за Брњак наводе 11 парцеле, тј. нешто више од 2 хектара земље.

У Зубином Потоку експроприше се скоро пола хектара. У одељку табеле „старо стање“ се као власници наводе приватна лица, а у „новом“ Косово.

У селу Бање експроприше се чак 18 парцела укупне површине 12,6 хектара.

За поједине парцеле у овом селу наводи се да је експропријација извршена решењима из 2015, 2016. и 2017. године.

Већина претходних власника су приватна лица, док су шест у власништву предузећа Ибар-Лепенац.

Највећи број парцела експроприше се у Јасеновику – чак 38. Реч је о укупној површини од 15,5 хектара.

Као и за претходне и за ове поседе – шуме, пашњаке у искључиво приватном власништву, сада се у „новом стању“ наводи да је власник Косово и дефинисане су као грађевинско земљиште.

Влада заказала јавне расправе у Зубином Потоку и Лепосавићу

У склопу нове одлуке косовске владе од 2. фебруара налази се и обавештење које је намењено власницима парцела за експропријацију.

У обавештењу се наводи да ће косовска влада да донесе прелиминарну одлуку о законитости предложене експропријације, у року од 30 календарских дана, после испуњавања услова одређених у члану 9 Закона о експропријацији некретнине са изменама и допунама урађених у Закону у вези са организовањем јавног учешц́а.

Прецизира се да свако заинтересовано лице има право да представи своје коментаре писаним путем у вези са експропријацијом која је предложена органу за експропријацију, у року од 10 календарских дана, после проглашења одлуке од 2. фебруара за даље разматрање захтева за експропријацију у Службеном гласнику Косова.

У обавештењу се наглашава да ће косовска влада да одржи јавну расправу у вези са предложеном експропријацијом за имовину у катастарским подручјима Бистрица, Вељи Брег, Дрен, Лешак и Коштуво у општини Лепосавић и у подручјима Брњак, Зубин Поток, Бања и Горњи Јасеновик за општину Зубин Поток.

„Сва лица који су јавни службеници општине у којој ц́е се одржати јавна расправа или власници или
они који имају интерес у вези са имовином који се налази унутар ове општине, адвокат, правни заступних ових лица, имају право да учествују у јавној расправи“, наглашава се.

Наводе да ће свима њима бити пружена „разумна могућност“ да се изјасне усмено у вези са експропријацијом.

Особе које ће учествовати у расправи треба да понесу са собом „разложна искуства“ – документа којима доказују да су нека од горе наведених лица.

Јавна расправа у вези са територијом Лепосавић одржаће се 15. фебруара у 10.30 часова у сали Скупштине општине Лепосавић.

Јавна расправа у вези са траженом експропријацијом на територији општине Зубин Поток одржаће се 21. фебруара у 10.30 часовау сали скупштине општине Зубин Поток..

Тодић: Приштина све радила супротно закону и прописима

Председник Привременог органа општине Лепосавић, Зоран Тодић, у изјави за КоССев оцењује да је Приштина прекршила закон који се односи на експропријацију, односно да није испоштовала предвиђене процедуре.

Наглашава да то показује најновија одлука косовске владе о експропријацији.

„Они су у Јасеновику саградили базу а сада хоће да воде јавне расправе и дискусије“, додао је Тодић.

каже да 20 дана од доношења нове одлуке, односно 2. фебруара не би требало да се врши никаква активност на локацији, а да 12 месеци не би смео да се гради никакав објекат.

„Након спроведених давања могућности људима да изнесу своје коментаре, негодовање или прихватање, иако знамо да нико не прихвата, Влада доноси прелиминарну одлуку, тек након 12 месеци они могу да донесу коначну одлуку пре завршетка свих тих процедуралних радова – вршење геомеханичка истраживања, да ли на том брду може да се гради због саме структуре земљишта итд.“, казао је Тодић.

Косовски закон о експропријацији

У косовском закону о експоријацији предвиђена је јавна расправа, као и рок за достављање коментара, а на шта је више локалних извора у Зубином Потоку и Лепосавићу током претходних месеци нашем порталу указивало да је ова активност наводно изостала. То су нам крајем јануара потврдили и у општини Лепосавић.

Јавна расправа је предвиђена да се одржи у општини у којој се врши експропријација, и то у року од 15 дана, али након претходног рока од 10 дана предвиђеног за достављање коментара свих заинтересованих лица органу који експроприше.

Након тога, следи рок од 30 дана у којем орган који експроприше разматра писане примедбе и ставове који су изнети на писаним расправама, када се и доноси прелиминарна одлука о законитости предложене експропријације.

Коначна одлука о експропријацији се доноси тек након 12 месеци и то започиње 30, односно 15 дана након што на снагу ступе прелиминарна решења. Међутим, у случају да се подноси тужба на прелиминарну одлуку, овај период за доношење коначне одлуке продужава се за број дана од доношења првобитне пресуде, до дана када се одлучује о жалби.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ