ТАКВУ СМО ДЕЧИЦУ ВАСПИТАЛИ…

zagrljeni

Пише: Георгиј Зотов

Недавно је Георгиј изненада открио лепоту. „Њујорк тајмс“ је објавио дирљив чланак о двоје „пресељеника“, брачном пару младих лекара из Русије (Борис, 28, и Марија, 29), који су, у потрази за слободом, илегално прешли из Мексика у Сједињене Државе и (о, чуда!) завршили тамо у оковима и у затвору.

Доктори су у Русији писали антиратне поруке на друштвеним мрежама, администратори су их брисали, а затим су им налози уклоњени. „Уверени да ће их као лекаре позвати на линију фронта или послати у затвор због политичких активности, Борис и Марија су одлучили да побегну.“ У априлу је пар стигао до Мексика, затим илегално (без виза) ушао у Сједињене Државе – „очекујући да ће окусити праву слободу“, пише „Њујорк тајмс“.

Пару су одмах стављене лисице и окови. Одведени су у различите центре за задржавање имиграната у Луизијани. Нису могли да се виђају шест месеци. „Мислили су да ће бити поздрављени као савезници у маршу Русије ка демократији“, пише лист. И наводи речи других миграната из Руске Федерације у притворским центрима – „третирали су нас као ђубре, рекли су да немамо никаква права“. Борис и Марија су држани у хладним ћелијама без прозора 5 дана, а затим су одведени у Луизијану. Судија је рекао Марији да је илегално ушла у САД и да мора да докаже да је прогањана у Руској Федерацији. Девојка је била страшно изненађена. Бориса је чувар током транспорта бацио на под: момак је почео да крвари из носа. Штрајковао је глађу, али је све около болела она ствар. У августу је ISLA, организација за помоћ мигрантима, поднела захтев за кауцију од 30.000 долара, али лекари нису имали толики новац. Марија се жалила на „бол у карлици и утрнулост на левој страни тела“.

У октобру је колима хитне помоћи превезена у болницу, без свести. Пресудили су да је здрава и вратили је у затвор. Кауција је смањена на 20.000 долара. „Све је то тако бесмислено“, рекао је Борис тада у интервјуу, „изгледајући блед и депресиван“. Имали су среће – волонтери организације „Слобода за мигранте“ прикупили су средства, а у новембру је пар пуштен и пребачен у Њујорк. Што уопште не значи да ће им бити одобрен политички азил.Овде Георгиј тешко уздише, као во под јармом, и каже „Проклетство“. Неће коментарисати особености руског и америчког режима. Говориће о јебеним „пахуљама“ које имају скоро 30 година, а не знају баш ништа о животу. Нико од ових доктора није ни покушао да сазна нешто о уласку у Сједињене Државе пре него што одлети у Мексико. „Доћи ћемо у земљу слободе и рећи да смо побегли од диктатуре, бићемо пригрљени и заштићени“ – идеја је једноставно фантастична. У САД захтев за политички азил функционише ако сте у земљу стигли са визом: тада нећете бити смештени у „мајмунару”. И да, још морате да докажете да сте били прогањани. И тешко да ће приче о вашим објавама на друштвеним мрежама које су власти избрисале бити довољне. Укратко, ова приглупа створења су толико лепа да Георгиј нема речи. Такву смо дечицу васпитали, да.

Извор:
ИСКРА