ЕУ ЋЕ ПРИМОРАТИ ГРАЂАНЕ ДА ЈЕДУ ИНСЕКТЕ!

skakavci

Европска унија од ове године одобрава прах од инсеката као додатак редовној и основној храни за људску употребу.

Читам вест и не могу да верујем шта читам. Морао сам да проверим званични извор јер сам био сасвим зачуђен и збуњен. Тако сам дошао до званичног часописа Европске уније од 4. јануара 2023. у ком је објављена имплементациона Уредба ЕУ 2023/5. Наведена норма, коју је одговарајућа Комисија одобрила тачно дан раније, дозволила је да се на европском тржишту користи прах инсекта Acheta domesticus (домаћи цврчак) као нови састојак прехрамбених производа за масовну потрошњу. Али супротно свим праксама заштите потрошача и транспарентности, није било захтева да се потрошачи упозоре да ови производи већ садрже грешке!

То значи да Европска унија од ове године дозвољава додавање праха инсеката у пекарске производе, тестенине и друге полупроизводе који се пласирају на тржиште за масовну потрошњу. На листи састојака налазиће се и Acheta domesticus.

Очигледно, осим малог броја људи који консултују састојке хране коју купују и који такође знају латински или су упознати са стручним називима животиња, већина Европљана ће до краја године јести инсекте, а да то и не зна.

Масовни медији ову чињеницу нису ни споменули. Њихово сумњиво ћутање несумњиво је повезано с манипулацијом масама како би се наметнула оваква употреба. Једноставно ће сачекати неколико година да отворено разговарају с људима који то већ користе у исхрани. На овај начин и нормализованом потрошњом избећи ће евентуални отпор.

Још један важан пропуст јесте то што није наведено да љуска ових инсеката садржи хитин. Иако се хитин без проблема користи у козметичким препаратима, овај полимер је моћан генератор алергија када га људи уносе путем хране. Сисари, с ретким изузецима као што су слепи мишеви, немају ензиме способне да варе хитин. Наш цревни систем га једноставно не прерађује.

Нити су медији рекли нешто о овим инсектима који садрже метаморфне стероиде, конкретно екдистерон, који је анаболик и који користе бодибилдери да вештачки повећају мишиће. Конзумација ових стероида је забрањена због штетног утицаја на здравље.

За све ово важно је да се то обзнани и да се људима дозволи да сами доносе одлуке. Ово је списак производа у Европској унији који можда већ садрже прах од цврчака:

Хлеб и пецива с више житарица
Слатки, слани колачићи и крекери
Житарице
Сува мешавина за пекарске производе
Производи од осушеног теста, пуњени или не.
Јела припремљена на бази поврћа и махунарки
Готове пице
Општи производи на бази лактосерумске пасте и праха
Замене за месо (вегетаријанска алтернатива месу)
Супе у праху и концентрати за супе
Грицкалице на бази гриза

У међувремену, проверите етикете производа које конзумирате. Можда би то могао бити разлог зашто осећате потребу да скачете током дана или певате ноћу.

Да свако може да види овај списак у званичним новинама Европске уније и схвати како заправо Брисел намерава да прехрани породице Европе. Од сада, запамтите шта је Acheta domesticus ако не желите да конзумирате производе с тим састојком који је већ одобрен за потрошњу.

Извор:
ИФН