Према ријечима хрватског предсједника, Хрватска није у рату с Русијом

 

Milanovic-Hrvatska-i-Rusija

Сједињене Америчке Државе и Њемачка можда су у рату с Русијом, али то је новост за Хрватску, рекао је Зоран Милановић

Коментирајући изјаву њемачког шефа дипломације који је рекао како цијела Еуропа “ратује против Русије”, хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је у четвртак да је то за њега новост те је пожелио Берлину више среће у овоме, него што су имали у Другом свјетском рату. Хрватска “ни на који начин не би требала војно помоћи” Украјини, рекао је Милановић у посјету сплитској луци. “Хоћете да уђемо у рат?” Уоквиривши сукоб у Украјини као сукоб између Wасхингтона и Москве, подсјетио је новинаре да је био критизиран јер је само поновио ријечи кијевског министра обране, који је и сам изјавио да је тренутни сукоб заправо посреднички или “проxy рат” између НАТО-а и Русије.

“Сада њемачки министар вањских послова тврди да морамо бити уједињени, јер цитирам, ми смо у рату с Русијом. Нисам знао да је и Хрватска у рату с Русијом”, рекао је Милановић. “Можда је Њемачка у рату с Русијом, ако јест, сретно. Можда им овога пута испадне боље него прије 70-ак година.”

Хрватски предсједник био је збуњен кад је такву тврдњу чуо од челника њемачких Зелених, за које је рекао да су некада били пацифистичка странка, која је по мишљењима била подједнако против САД-а и СССР-а, а не од канцелара Олафа Сцхолза.

“Ако смо у рату с Русијом, онда да видимо што ми требамо учинити. Али у вези тога нећемо питати Њемачку за мишљење”, додао је Милановић. “Нека схвате тко је тамо стварни канцелар. Дуго сам у политици и наша је земља прошла кроз свашта, али овакво лудило прије нисам видио.” Кад је ријеч о тенковима, “руски или амерички, једнако горе”, рекао је Милановић, напоменувши да ће испоруке тенкова Украјини, које су овај тједан најавиле САД и Њемачка, само продужити борбе.

“Ти тенкови могу изгорјети или могу доћи до Крима, али Хрватска с тим неће имати ништа”, инзистирао је. Социјалдемократски предсједник често се сукобљавао с парламентарном већином око политике Хрватске према Украјини. Још прошлог мјесеца Милановић се успротивио судјеловању Загреба у програму ЕУ-а за обуку украјинских постројби, рекавши да је то у супротности с хрватским уставом.

Ако САД и Русија не крену у вођење озбиљних разговора, то ће значити да свијет полако клизи у Трећи свјетски рат”, додао је Милановић. “Неки људи мисле да је он већ почео. Ја се надам да није.“

Извор:
ЛОГИЧНО