Европска унија спремила замку за пет држава које не признају Косово

kosovo zastava

Европска унија је од нашег става да ћемо разговарати о њиховом плану за решавање косовског питања направила врло лукаво осмишљену замку и тактику за манипулацију државама ЕУ које не при признају независност Косова с циљем да им наметну логику – ако пристају на разговор о плану, значи да у потпуности не негирају да је неприхватљив.

Ово је мишљење Владислава Јовановића, некадашњег шефа дипломатије и амбасадора бивше СРЈ у Уједињеним нацијама, након изјаве специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да је започео састанке са министрима спољних послова земаља ЕУ које не признају КиМ како бих их убедио да прихвате немачко-француски план за решавање КиМ, односно предлог ЕУ.

Маневар за државе које не признају Косово

„Јако лукав потез од стране ЕУ као и сам план, јер сама чињеница да је он прихваћен за разматрање као могућност за преговоре се представља другим земљама као полукорак Београда у смеру који они то желе, а то је признање Косова,“ оцењује Јовановић.

Друга стране ће онда, додаје он, да то „продаје“ другима као наш полукорак у њиховом правцу.

„То је злоупотреба тактике коју су до сада према нама водили. Све је то пуно подводних стена зато што су они у суштини кроз притисак на нас и Приштину да пристанемо на разговоре о предлогу као бази ослабили опирање ових пет земаља да признају Косова. Вероватно им говоре: ево ви нећете, а Србија која не признаје такође Косово, пристала је да заједно са Приштином и нама разговара о предлогу који води ка признању Косова и нормализацији односа,“ објашњава наш саговорник.

Јовановић констатује да је ово вешт потез ЕУ и зато што се њиме ствара утисак да се и Београд и Приштина позитивно односе не само према предлогу ЕУ о решавању косовског питања, већ и да пристају да уђу у преговоре на основу њега.

„Тај начелни став неодбијања предлога и пристајања да се на основу њега уђе у разговоре сада се продаје државама ЕУ које не признају Косово. Они управо користе тај нови моменат као доказ да је Србија на путу да прихвати све то, па према томе пет држава ЕУ које не признају Косово немају разлога да даље остану уздржане према признању Косова,“ објашњава Јовановић.

Он истиче да је онима који су смислили тај плат битно да добију подршку поменутих пет држава у овим преговорима и да кроз то релативизују чињеницу да те државе не признају Косово.

„Те земље и даље не признају Косово, али улазе у процес који треба да води ка ономе што стоји у том предлогу. Тако да је то један прилично вешт али и лукав политички покушај ЕУ да тих пет држава на неки начин приближи ставу прихватања Косова као независне државе,“ упозорава наш саговорник.

Циљ је Улазак Косова у УН

Њима је циљ, како додаје Јовановић, да постигну да се нико не противи уласку Косова у међународне организације и без формалног чина признавања.

„Сам тај чин признавања Косова у овом тренутку није ни неопходан, међутим, и полупризнавањем, тиме што се нико не би противио уласку Косова у Уједињене нације ствари би се на пола решиле. Оно остало би био само технички остатак посла, који би се временом лако сварио. Дакле, то је лукаво замишљено да нас увуку у мишоловку до пола. На исти начин је смишљена и мишоловка за ових пет држава,“ истиче наш саговорник.

Хоће да ставе Србију пред свршен чин

Јовановић такође сматра да је опасност од признавања Косова од неке од ових пет држава ЕУ увек присутна.

„Грчка је вероватно критична али се она још суздржава не због нас, него због Кипра јер би ослабила позицију Кипра у корист Турске. Ове друге земље под притиском НАТО и других великих западних сила би могле лакше да прогутају тај залогај ако би им био представљен као полузалогај. На пример, „немојте се бунити да Приштина уђе у УН а не морате је признати“. Али, ако је већ у УН ствар је готова. То ме подсећа на причу која се често помиње да не може жена да буде „мало трудна“. Значи, ако би Приштина ушла у УН без признања ових пет држава то би било ирелевантно јер би већ била у пуној трудноћи,“ сликовито описује Јовановић.

Он сматра да би Србија била стављена пред свршен чин, ако би ових пет држава помоћу ове технике и замке који овај предлог садржи попустиле и не би се више противиле уласку Косова у УН.

То би за ЕУ био добитак јер бисмо ми онда остали потпуно сами и не бисмо имали на кога да рачунамо у ЕУ. То им је и циљ. Да се ми тотално изолујемо и као такви, прогласимо за државу парију (термин за државу која је прогнана или изгнана из међународне заједнице прим.а.) у односу на став целог Запада према Приштини и та парија би онда била лоше виђена од стране свих суседа и целог Запада,“ сматра Јовановић.

Двостепена замка

Истовремено, овим планом, напомиње Јовановић, тих пет држава не би више могле да имају пуно поверење у нас да ћемо ми бити чврсти до краја, односно, тако ће им то представити.

„Ова лукаво смишљена замка која је постављена и нама и државама ЕУ које не признају Косово је двостепена. Прва води ка уласку Косова у УН без формалног признања са наше стране, а други до формалног признања. За нас је и једно и друго неприхватљиво. Ми смо рекли да су то наше црвене линије и ми то нећемо прихватити, али они се воде логиком – у реду, али ви уђите у разговор, па ћемо видети. При том, другим земљама не презентују опцију да то не значи да ћемо ми остати до краја и онако како они то очекују у томе. Ми можемо да искочимо у неком тренутку из тих разговора али свако искакање има пропратне негативне последице – да смо некооперативни и да нас представе као негативца,“ истиче Јовановић.

Иначе, Лајчак се већ састао и разговарао са представницима Шпаније, Словачке и Кипра, и специјалним изаслаником Грчке на ову тему, а очекује и састанак са Румунијом.

Извор:
СПУТЊИК