НЕМАЧКА је у рату са Русијом, признаје Аналена Бербок: “Ми водимо рат против Русије”

zelenski-berbok

Залажући се за слање тенкова у Кијев, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок рекла је да земље ЕУ воде рат против Русије. Званичници САД и ЕУ раније су дали све од себе да тврде да нису страна у сукобу у Украјини.

„И зато сам већ последњих дана рекла – да, морамо учинити више да одбранимо Украјину. Да, морамо да урадимо више и на тенковима“, рекла је Бербок током дебате у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) у уторак. „Али најважнији део је да то радимо заједно и да не играмо игру кривице у Европи, јер водимо рат против Русије, а не једни против других.

Док је канцелар Олаф Шолц инсистирао да Немачка треба да подржи Украјину, али да избегава директну конфронтацију са Русијом, његова коалициона партнерка Бербок заузела је тврди став. Према немачким медијима, њена странка – Зелени – била је за слање тенкова Леопард 2 у Кијев, и на крају је успела да изврши притисак на Шолца да пристане. Министарка одбране Кристин Ламбрехт, која није била вољна да пошаље тенкове у Украјину, принуђена је да поднесе оставку.

Ово није први пут да је Бербокова узнемирила својим ставом о сукобу. Она је на скупу ЕУ у Прагу прошлог августа рекла да намерава да испуни своја обећања Украјини „без обзира шта мисле моји немачки бирачи“.

Цитирајући Бербокине речи у среду, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Запад само признаје да су годинама планирали тренутни сукоб.

„Ако то додамо Меркелиним открићима да су јачали Украјину и да нису рачунали на споразуме из Минска, онда говоримо о унапред планираном рату против Русије. Немојте касније рећи да вас нисмо упозорили“, инсистирала је Захарова.

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је немачким медијима почетком децембра да је прекид ватре из 2014. уз посредовање Берлина и Париза заправо био трик да се Украјини „да драгоцено време“ за јачање војске. То је потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд , док је то отворено признао и тадашњи лидер Украјине Пјотр Порошенко.

Руска операција у Украјини била је „присилни и крајњи одговор на припреме за агресију од стране САД и њених сателита“, изјавио је у понедељак бивши руски председник Дмитриј Медведев.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА