Украјински министри поднијели нацрт закона којим би се забранило дјеловање УПЦ

rada vrhovna

Кабинет министара Украјине, као субјект законодавне иницијативе, регистровао је у Врховној ради Украјине нацрт закона „О измјенама и допунама неких закона Украјине о дјелатности вјерских организација у Украјини“, који ће омогућити забрану активности цркава контролисаних из Русије.

То је саопштио Тарас Мелничук, стални представник Владе у Скупштини.

„Нацрт закона предвиђа измјене и допуне Закона Украјине ,О слободи савјести и вјерским организацијама’, ‘О државној регистрацији правних лица, физичких лица – предузетника и јавних формација’, које онемогућавају рад вјерских организација у Украјини, чији се управни центар (менаџмент) налази изван Украјине у држави која врши оружану агресију на Украјину“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да законодавна иницијатива Кабинета министара има за циљ „да обезбиједи духовну независност, сприкечи раскол у друштву на вјерској основи, промовише консолидацију украјинског друштва и заштити националне интересе“.

Нацрт закона „О измјенама и допунама појединих закона Украјине о дјелатности вјерских организација у Украјини” (бр. 8371) регистрован је на сајту Врховне Раде 19. јануара 2023. године.

Текст закона >>> 

Објашњење >>>

Подсјетимо, Савјет за националну безбједност и одбрану Украјине је 1. децембра 2022. године наложио Кабинету министара Украјине „да у року од два мјесеца поднесе на разматрање Врховној ради Украјине предлог закона о немогућности дјеловања у Украјини вјерске организације које су повезане са центрима утицаја у Руској Федерацији у складу са нормама међународног права у области слободе савјести и обавезама Украјине у вези са њеним приступањем Савјету Европе”.

Извор:
ЕТОС