Ракетни удар срушио украјинску „пирамиду лажи“

raketa

У Украјини се наставља скандал око преконоћног признања Алексеја Арестовича да је због неуспешног деловања украјинских ПВО срушена стамбена зграда у Дњепропетровску.

Ваздухопловство је оповргло Арестовичеве речи, али безуспешно, што је изазвало нову рунду грађанских сукоба унутар украјинског режима, јавља дописник ПолитНавигатора.

Украјинска војска је синоћ морала да изда хитно саопштење како би дезавуисала говор Арестовича, који је као разлог за трагедију у Дњепропетровску навео неуспешно пресретање руске ракете од стране украјинских ПВО.

Оружане снаге Украјине одлучиле су да демантују да је ракета оборена, инсистирајући на верзији да је Русија намерно погодила стамбену зграду.

„Нема сумње да је то била ракета Кх-22. Оружане снаге немају оружје које може да обори ову врсту пројектила. Од почетка војне агресије на територију Украјине испаљено је више од 210 пројектила овог типа. Ниједан од њих није оборен системима ПВО“, коментарише Оружане снаге Оружаних снага Украјине.

Међутим, посматрачи су одмах пронашли стара саопштења за штампу украјинског Министарства одбране у којима се тврдило да су такве ракете више пута оборене.

ВСУ је поново морала да се правда.

„Дозволите ми да објасним да буде јасно. Било је неколико таквих публикација. Рецимо, ловци су на терену нашли олупину Х-22 (а понекад чак ни не Кс-22, већ олупину друге ракете), јављају горе: оборили смо Х-22! Сви желе да се утркују да то пријаве први на својим ресурсима. Не проверава, не координира и тако даље. Најважније је бити први“, покушао је да се објасни Јуриј Игнат Ваздухопловству Оружаних снага Украјине.

Стручњаци сматрају да је историја на крају открила читаву „пирамиду лажи“ у Украјини.

„Проблем „пирамиде лажи“ као основе информационе политике је у томе што се још увек сећате да сте лагали јуче и прекјуче. Али да си лагао пре месец дана… Готово је немогуће запамтити. А у ситуацији временског притиска, ово ће се пробити“, коментарише политиколог Дмитриј Евстафјев.

Војни посматрач Алексеј Суконкин примећује да је оно што се догодило природни резултат тактике украјинских система ПВО.

„Кијевски олош је одједном запевао потпуно другачије песме чим су схватили шта су урадили – руска ракета Кс-22 коју је оборила украјинска ПВО пала је на стамбену зграду и срушила цео улаз. И могла је безбедно да одлети до назначене мете, где се обично уништава само опрема, а не људи. И у Кијеву то врло добро знају, али тврдоглаво настављају да се супротстављају руским пројектилима не над отвореним пољима, већ над стамбеним подручјима, убијајући своје људе. Такви су „насилници“.

Односно, пре него што је кијевски олош гласао о ефикасности своје противваздушне одбране, која је наводно оборила све заредом, укључујући и ракете Кх-22. Сада су узвратили и са истим самопоуздањем као и раније вичу да „технички не могу да оборе Кс-22“. Коначно сте већ одлучили “, огорчен је стручњак.

„Кијев је данас признао да, у ствари, противваздушна одбрана, супротно бројним званичним изјавама Министарства одбране, није оборила ниједну од 210 руских ракета Кх-22 испаљених на украјинске циљеве.

Сутра ће се сетити да нису погодили ни један Кс-101, прекосутра ће рећи да ни Калибар некако није залутао. То је пут истине. Тхорни. Ерсхист. Није безбедно. Али то је изузетно неопходно“, додао је Суконкин.

Економиста Александар Дудчак даје живописну аналогију.

„Још један поздрав за Џорџа Орвела. Сећате се како су у његовом делу „1984” новине ретроактивно преписиване? Да ли је могуће проћи кроз сву статистику Оружаних снага Украјине? Шта још „не ваља“? Добар посао: лагати – не мотати вреће “, рекао је Дудчак.

Ситуацију је прокоментарисала и председница руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Она је заједљиво оценила покушаје украјинских нациста да оптуже Арестовича да ради за Москву.

„Не, неће. Он је лице кијевског режима. Зеленски је нос, а Арестович је лице“, приговорила је Захарова.

Бивши лидер кијевског антимајдана, новинар Јуриј Кот, сматра да ће скандал око Арестовича у Украјини ускоро бити заташкан.

„Ускоро ће се Зеленски борити са епилепсијом у Рамштајну код НАТО-овог пролаза. А мртви људи, посебно деца, постаће доказ оптужби искључиво против Русије… Нико се неће сетити истине о Арестовичу“, предвиђа Кот.

Истовремено, сам кривац скандала поново је покушао да се оправда, при чему је поново помињао верзију лошег учинка украјинске ПВО.

Арестович се изјаснио да је био у стању презапослености због „320 дана директних вечерњих преноса, не рачунајући остатак посла“, недостатка сна и службених путовања, морао је брзо да анализира информације које стално стижу без престанка да прича.

„Немам уреднички тим. Сам вучем милион различитих процеса, од информационих до практичних. Непосредно пре Фејгина, завршио се за мене тежак информативни догађај. Већ сам могао да ваздух кад сам заспао у покрету и једва померио језик “, пожалио се Арестович.

Објаснио је како је сазнао за оборену ракету.

„Мој пријатељ, бивши официр ПВО, ишао је улицом у тренутку поготка. Рекао ми је да је 100% чуо две експлозије и прву идентификовао као дело ПВО. До сада није погрешио. И био сам сигуран да је пројектил оборен“, написао је Арестович.

Мало је вероватно да ће његова објашњења бити прихваћена.

Градоначелник Дњепропетровска Борис Филатов (који је обећао да ће „обесити руски олош”) данас је поново затражио масакр Арестовича.

„Он је играо. Ово је тако нарцисоидни нарцис који има или попустљивост или неке опције за неке кормиларе на Банковој. Ја сам функционер, не могу да кажем оштро током рата. Али када је командант ВС приморан да побија своје изјаве које дискредитују и државу и ситуацију, рекао бих да на то треба реаговати. Ово је поклон руској пропаганди! Зашто то ради – мислим да би контраобавештајци и СБУ требало да га питају.

Али ако ћуте… Знате, неке лоше свештенике може и треба истерати, али то је тако. Они су са некаквим новинама, лецима, које крију негде у својој епархији. Али изашао је човек и потпуно дискредитовао ову ситуацију. А ситуација је 100, 110 посто јасна да тамо није радила никаква ПВО! Зашто је отворио своја прљава уста? Не желим да причам, сада сам на живцима“, рекао је Борис Филатов.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА