Правблог: Одсуство отпора УПЦ инспирише власти на нове нападе на Цркву

ukraina

Нови списак од наводно 40 архијереја и угледних свештеника који су нелојални властима?

„Саговорник, који је члан круга великих покровитеља УПЦ, очекује у блиској будућности нови списак од наводно 40 архијереја и угледних свештеника који су нелојални властима, од којих ће бити затражено да напусте Украјину. Биће то нека врста аналога „филозофског брода“ (чувено протјеривање од стране бољшевика истакнутих представника интелигенције из Русије 1920-их – прим. аут.). Наводно, њима ће понудити избор: или ову опцију, или ће отићи у „мјењачки фонд“ да је буду замијењени са украјинским заробљеницима који се налазе у Русији“, каже извор.

Генерално, он сматра да ће кампања против УПЦ бити појачана и да ће трајати до Васкрса, када ће бити саопштено да ће одузети не само доњи дио Кијево-печерске лавре, већ и Почајевску и Светогорску лавру.

На питање каква би била реакција Цркве на све ово, извор је рекао да су бројне казне, кривични поступци и ситуација са Лавром послије очигледне политике УПЦ да се огради од РПЦ „збунили” онај дио архијереја који највише је заговарао такав курс (а далеко од тога да су га сви подржавали).

Ипак, уопштено говорећи, он не очекује од УПЦ на нивоу руководства позиве на отворену непослушност власти и, штавише, на насилну конфронтацију, али истовремено очекује и консолидацију и повећани утицај унутар УПЦ оног дијела јерархије који се залаже за одржавање дистанце према власти.

„Не очекујем отворену велику побуну, али отпор на локалном нивоу је могућ. Нађу се они који су спремни да страдају за своју вјеру. Они који су спремни да иду и у катакомбе. Штавише, и руководство Цркве је све спремније за то“, каже извор.

Извор близак Канцеларији предсједника Укрјаине није потврдио издању „Страна” планове за протјеривање десетина јерараха УПЦ из Украјине. Према његовим ријечима, још увијек нема консензуса у власти око стратегије према УПЦ.

„Неки сматрају да је потребно даље гурати док се УПЦ под одређеним условима не уједини са ПЦУ у јединствену структуру. Други се питају – чему то све, ако је УПЦ сада потпуно лојална као цјелина, и осуђује руску агресију, и политику патриарха Кирила, јавно се оградивши од РПЦ. Стога су радње које се сада предузимају прилично информативно-симболички карактер. Сада је главни циљ да се покаже да се власти успјешно боре против унутрашњег непријатеља, што је веома важно у условима када још нема вијести о великим успјесима на фронту. А одсуство видљивог отпора УПЦ по питању Лавре инспирише их да иду даље у истом правцу. Зато не искључујем да ће сличне акције бити преузете и у односу на Доњу лавру и Почајевску лавру. Али постоји ризик да ће у „у неком тренутку отпор ипак почети. А то може да унесе елемент дестабилизације у унутрашњи живот Украјине. Такав ризик је препознат, па покрет иде корак по корак, мјерећи реакцију друге стране“, каже извор.

Извор:
ЕТОС