Упокојио се бивши јерусалимски патријарх Иринеј I

jerusalimski irinej

Дана 10. јануара 2022. године, после дуге тешке болести, упокојио се бивши патријарх јерусалимски Иринеј I. Ово је саопштила прес служба Јерусалимске патријаршије.

Патријарх Иринеј је предводио Јерусалимску цркву од 2001. до 2005. године.

Свети синод Јерусалимске патријаршије одлучио је 6. маја 2005. да разријеши поглавара своје цркве патријарха Иринеја, оптужујући га да је имовину цркве у Старом граду издавао јеврејским компанијама без орочења закупа.

У јуну 2005. Синод Јерусалимске патријаршије рашчинио је патријарха Иринеја и вратио га у ред простих монаха. Он сам никада није прихватио оптужбе, говорећи о завјери која је створена против њега да му се преотме патријаршијски престо.

Свети синод Јерусалимске православне цркве, којим је председавао Патријарх јерусалимски и цијеле Палестине Теофил III, једногласно је 25. јула 2019. године укинуо канонске забране бившег патријарха Иринеја и вратио га у свештени чин са титулом „бивши патријарх јерусалимски“. У саопштењу Синода Јерусалимске цркве напомиње се да је одлука да се Иринеј врати у постојећи чин донијета, између осталог, у вези са погоршањем његовог здравља.

Рођен је 17. априла 1939. године на Самосу као Имануил Скопелит. Године 1953. отишао је у Јерусалим, а 1959. рукоположен је за ђакона и свештеника. Завршио је Атински богословски факултет 1966. године и исте године добио је чин архимандрита. Дана 29. марта 1981. године хиротонисан је за Архиепископа јерапољског. Био је егзарх Светог гроба у Атини од 1979. до 2001. године. Године 1994. унапријеђен је у митрополита. Након смрти патријарха Диодора, услиједио је осмомјесечни јаз са интензивном дипломатском позадином, при чему је израелска влада одбила пет кандидата, од којих су неки били међу главним фаворитима. Иринеј је 13. августа 2001. коначно изабран за патријарха јерусалимског, са 7 гласова од укупно 17. Бивши патријарх јерусалимски преминуо је у 84. години у болници у Атини.

Извор:
ЕТОС