ПОЧИЊЕ ОПKОЉАВАЊЕ БАХМУТА! Украјинци БЕЖЕ из Соледара, Залужни ОДБИО наређење за KОНТРАНАПАД, Kијев упада у ПАKЛЕНИ KОТАО?!

bahmut-zelenski

Оружане снаге Украјине немају снаге за контранапад на фронту Донбаса, а јединице Оружаних снага Руске Федерације успешно затварају котао око Соледара како би напали Бахмут и Северск, тврде аналитичари руске „Правде“.

Украјина ће упасти у „котао“ у Соледару ако не крену у контранапад, сматрају аналитичари.

Ситуација у Соледару је „близу критичне“ за Оружане снаге Украјине, пишу ратни дописници са Телеграм канала „Рибар.“ Аутори истичу да су Оружане снаге Руске Федерације пробиле прву и другу линију одбране, а борбене формације треће линије су под снажним ударом. Снаге 128. засебне брдско-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине побегле су са фронта, а отпор им пружају само идеолошки потковани „свидомци“, јављају дописници.

Дописници канала Донрф, додају да су „украјински волонтери побегли из Соледара“. То значи да је интензитет борби у граду „једноставно неиздржив и да тамо цивили немају шта да раде“, пише аутор.

Амерички „Институт за проучавање рата” је, анализирајући видео снимке са терена, потврдио да су Оружане снаге РФ ушле у центар града.

Новинар немачког издања Билд Јулијан Репке забринут је на друштвеној мрежи да би групација Оружаних снага Украјине у Соледару могла да упадне у „котао“. Према његовим речима, руске снаге контролишу „више од половине“ града. Оружане снаге Украјине морају у контранапад, иначе ће заузимање Соледара довести до домино ефекта и губитка „великог броја територија у блиској будућности“ од стране Kијева, истиче Репке.

Морал војника Оружаних снага Украјине пао је на минимум

Дописници канала „Заваривач“ пише да је морал војника Оружаних снага Украјине у Соледару „пао на минимум чак и у јединицама које су сматране елитним“. Према њиховим речима, млађи официри и војници одреда Центра за посебне намене „Запад“ (бивши 8. одвојени пук Специјалних снага Снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине) одбили су да изврше борбени задатак. Резерве људства у овој области код команде Оружаних снага Украјине су практично исцрпљене, истичу дописници, а западна опрема отказује због мраза и блата.

„Најпаметнија украјинска војска схвата безнадежност своје ситуације и напушта област Соледара у малим групама“, тврде дописници канала.

Заменица министра одбране Украјине Ана Маљар је на каналу „Телетлон“ оценила је ситуацију на истоку Украјине „“Посебно тешка“, због дешавања у Соледару. Саветник Володимира Зеленског, Алексеј Арестович, је признао да би руска војска могла да заузме Соледар, али не и Бахмут.

Бахмут следећи у реду за опкољавање

„Рибар“ у извештају за 8. јануар наводи да су североисточно од Бахмута, припадници Оружаних снага РФ истерали Оружане снаге Украјине из села Подгородноје, отварајући пут опкољавању гарнизона Бахмут од северу. Војни дописник канала сматра да ће ослобађање Искусног и Kлешчејевке, у потпуности опколити Бахмут и под ватрену контролу ставити комуникације из Kонстантиновке и Часова Јара.

Амерички институт за проучавање рата сагласан је да Руси, да би блокирали Бахмут, треба да блокирају аутопут Северск-Бахмут, који се налази седам километара од потврђених граница руске офанзиве, као и аутопут Славјанск-Бахмут, који је удаљен 13 километара.

Залужни је одбио да иде у контраофанзиву?

Украјински Телеграм канал „Резидент“, позивајући се на извор у кабинету председника, саопштио је да неће бити контраофанзиве коју су политичари обећали. Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни одбио је да пошаље трупе на припремљене одбрамбене линије, тврде Украјинци.

После Соледара и Бахмута, руска војска ће ићи на Северск

Дугогодишњу битку у Соледарско-Бахмутскојобласти изазвао је тежак терен. Бахмутје подељен на неколико делова воденим препрекама и заједно са комплексом насеља чини јединствен одбрамбени систем на веома неравном пејзажу.

Али чим ово утврђено подручје заузму јединице Оружаних снага Русије, биће могуће развити офанзиву на Северск, сматра аналитичар Јуриј Подољак. Он изражава уверење да Оружане снаге Украјине немају снаге да напредују у области Сватово-Kремина. Одавде ће, по његовом мишљењу, кренути контранапад руских снага у правцу Северска, ка снагама које су ослободиле Соледар, како би се затворио „котао“ Северске групације Оружаних снага Украјине.

Извор:
ИСКРА