Источни католици заинтересовани за други највећи манастир у Украјини – Почајевску лавру

pocajevska

Поглавар Украјинске Гркокатоличке цркве Свјатослав Шевчук саопштио је у интервјуу за портал „Ново време“ да су заинтересовани за судбину Почајевске лавре.

„Историјски, постоји још једна лавра (Почајевска лавра), која је у одређеном смислу била повезана са нашом црквом и дуго времена била веома важан духовни и културни центар наше цркве – то је Почајевска лавра. Тамо је у своје време био чувени Василијански манастир, Почајевска икона Богородице била је крунисана папским крунама. То морамо запамтити. И ту је био важан центар штампања наших књига. Није нам свеједно шта ће се тамо дешавати“, рекао је Шевчук.

Према његовим речима, Украјинска Гркокатоличка црква не полаже право на светиње друге лавре, Кијево-печерске лавре.

„Не претендујемо на светиње Кијево-Печерске лавре, иако веома пажљиво пратимо те процесе. Чак и када ми као црква не тражимо да се тамо обављају наше службе, нама као грађанима Украјине није свеједно шта се тамо дешава… Молимо од Господа Бога мудрости за наше државнике да ова национална светиња заиста остане заједничко благо нашег народа“, додао је он.

Украјинска гркокатоличка црква је источна католичка црква, која спада у групу гркокатоличких цркава. Користи византијски обред, али не у грчкој, већ у словенској варијанти. Организована је као самоуправна источнокатоличка црква, која се налази у пуном јединству са Римокатоличком црквом и њеним поглаваром, римским папом. На челу цркве се почевши од 2011. године налази кијевски архиепископ Свјатослав Шевчук.

Извор:
СПУТЊИК