Милош Ковић: Срби су схватили да се власт у Београду повлачи с Косова

milos-kovic

Професор Филозофског факултета у Београду, Милош Ковић, изјавио је данас да су Срби на Косову и Метохији свесни чињенице да ниједан услов због којег су биле подигнуте барикаде није испуњен.

Ковић је агенцији Бета казао да са севера Косова нису повучене јединице специјалне косовске полиције и да “нису пуштени на слободу ухапшени полицајци”, као и да нема говора о формирању Заједнице српских општина.

“Протест Срба против власти у Београду и Српске листе, који је заказан за 9. јануар у Северној Митровици, је потпуно оправдан. Медју Србима на Косову је сазрела свест да се власт у Београду непрекидно, корак по корак, повлачи с Косова и Метохије. Организатори протеста захтевају испуњење услова због којих су подигнуте барикаде”, рекао је Ковић.

По његовим речима, српски народ на Косову се, за време барикада, понадао да ће се нешто конкретно променити, “што се није догодило и утолико је разочарење у актуелну власт веће”.

“Веома је опасно формирање великог броја база специјалне полиције на северу Косова, као и појава спискова Срба за хапшење. То сада већ личи на нову сезону лова на Србе, као што је то било 1804. године за време сече кнезова од стране дахија. Срби на Косову више не знају шта носи дан, а шта носи ноћ”, истакао је професор.

Додао је да је циљ косовских Срба да власт у Београду чује и њихов глас, а не само представнике Српске листе.

“Не подржавају сви Срби Српску листу, и њихова забринутост мора да се чује и саслуша”, нагласио је Ковић.

Упитан колико Српска листа брине о националним интересима Срба и Србије на Косову и Метохији, Ковић је рекао да је Српска листа “прилично хетерогена”.

“У Српској листи постоје људи који су веома забринути за судбину својих сународниука на Косову и Метохији, али постоје и људи који немају никакав углед у становништву. За градјане Косова је најважније да имају аутентичан глас који ће их представљати. Власт у Београду мора да саслуша градјане на Косову и Метохији, а не само да им издаје наредјења”, казао је професор.

Ковић је нагласио да су власти у Београду “потпуно занемариле” Србе који живе јужно од реке Ибар, а који су убедљива већина на Косову.

“Београд више не помиње Србе који живе јужно од Ибра. За време најновије кризе, Александар Вучић и његови сарадници су говорили искључиво о северу Косова, што оживљава бојазан о подели Косова. Постоји оправдана бојазан да власт у Београду фактички, на терену, ствар сведе на поделу и да наш народ јужно од Ибра исцури”, оценио је професор.

Ковић је додао да је једна од највећих грешака актуелне власти у Београду то што никада није инсистирала на повратку више од 200.000 расељених на Косову и Метохији.

“Београд се није бавио суштинским темама, већ темама које су наметнуте. Аљбин Курти изазива непрекидне кризе и ми не стижемо да постављамо фундаментална питања. Али кључна тема је поштовање закона, Резолуције 1244 и Устава Србије. Статус Косова и Метохије мора да се дефинише у оквиру Републике Србије. У овом тренутку то може да зазвучи као утопија, али сви знамо из историје да се односи снага мењају. Свака сила и моћ су орочени, тако је било с османским и аустријским царством, нацистичком влашћу, а тако ће бити и са америчком моћи. Балкански народи остају, а велике силе империје нестају”, навео је Ковић.

Нагласио је да је најважније постићи историјски компромис измедју српског и албанског народа. “Тај компромис не може да се постигне тако што ће Србија да се одрекне дела своје територије. Напуштање Косова и Метохије од стране Србије није компромис”, закључио је проф. др Милош Ковић.

Срби са Косова и Метохије су за 9. јануар заказали протест у Северној Митровици, због, како је речено, велеиздаје председника Србије Александра Вучића. Организатори су истакли да Српска листа и Вучић више не могу да представљају Србе на Косову.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ