Јовић најавио протест 9. јануара против Вучићеве „велеиздаје“ и „тортуре, бахаћења, богаћења, претњи и уцена“ Српске листе

protest

„Српски организам је тешко оболео пре свега од те Српске листе и политике коју води председник државе и ми то морамо довести у ред“, казао је Небојша Јовић, повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије. За Српску листу казао је да је „нема међу живима“.

„Њих нема нигде на улици. Ми се питамо где су они. Вероватно је већина, можда готово и сви по становима које добијају у Београду на води. То је сада код њих статус међу издајницима, ако немаш стан у Београду на води, на Врачару, ниси довољно добар Србин и њима подобан“, казао је Јовић.

И док првака Српске листе „нема нигде“, страха у народу има, и то још од времена Тадића, тврди.

Али овог пута сва безочност ове издаје је толико била неочекивана, толико дрска, ругање у лице народу

Јовић је стога најавио цивилни скуп 9. јануара у Косовској Митровици, у 12:01 минут симболично, како би дигли глас против „велеиздаје“ Александра Вучића и „тортуре, бахаћења, неконтролисаног богаћења, претњи, уцена“ Српске листе, те „најсвирепије издаје“ од прошле недеље – „аминовање“ база косовске полиције.

„Грађани српске Митровице изаћи ће да јавно и јасно пошаљу поруку јавности, српској пре свега, да Александар Вучић оваквом проалбанском и по Србе на Косову и Метохији погубном политиком својом, као и Српска листа која је била дугогодишњи партнер Тачију и Харадинају, не могу више да представљају Србе који живе на Косову и Метохији“, казао је.

Верификовали су и опкољавање Митровице и окупацију Севера

Затражиће од Србије да се Србима на Косову и Метохији одреди „државни преговарач“ – заступник, који ће пре свега да поштује интересе и Србије и Срба на Косову.

Скренуо је пажњу на постојање још једне „формације“ поред Српске листе и Александра Вучића“.

„Северну бригаду чији је срамни задатак био да све младо, храбро, непокорно, оно које би евентуални отпор пружило – да под своју контролу нечињења стави, у чему су наравно перфектно успели“, нагласио је Јовић.

Овакву издају историја не памти

Ко је и када тачно пребројао народ за повлачење барикада, Ракић то урадио није, такође је нагласио Јовић.

Сам Јовић није био на барикадама, јер је знао унапред њихов епилог, с обзиром на то да онај ко, како каже, 10 година нису ниједну победу извојевали, а са друге стране 8 пута на локалу лагали су народ о изласку из институција и бахатили се, не могу ништа добро да учине.

Изнео је критике на рачун тога што су грађани наморавани да иду на барикаде – пре свега жене и радници пред пензијом да се „по пет сати смрзавају“.

Па где је та елитна Северна бригада, где је та елитна Српска листа да раде посао, да дође до изненадног напада, па они ће сами себе да повреде, уопште им неће требати ни метак ни сузавац у том метежу који би настао

Ипак подржао је њихове захтеве и нагласио да нико од тројице недавно ухапшених Срба са Севера заправо није ослобођен, нагласивши да барикаде нису биле узрок, већ последица оног што је преточено у два захтева.

Код пребројавања, захтеваће и повлачење свих косовских полицијских снага са Севера које су у међувремену распоређене, што је био други захтев чувара барикада – повлачење база и свих јединица са Севера.

Шта ће базе, шта ће оклопна техника на Северу, осим да унесе немир међу Србима?

„Ниједан од тих захтева није испуњен а председник се повукао и ми питамо због чега?“, нагласио је Јовић.

Од КФОР-а ће се затражити да не излазе из оквира свог мандата, и да зато немају право да се према Косову понашају као према довршеној држави.

Скренуо је пажњу да је КФОР једина дозвољена наоружана војна сила на Косову, те да стога не могу да постоје косовске оружане снаге.

Истовремено је поставио питање председнику Србије зашто понижава Србе на Косову и зашто им се смеје у лице иритирајућом заменом теза, када говори о гаранцијама за неулазак КБС на Север.

Какве везе имају Косовске безбедносне снаге са нама? – упитао је Јовић, додајући да кад је Вучић већ споменуо КБС, онда је питање зашто државни врх ћути на њихово формирање, те да ће од Београда затражити да изнесе захтев за њихово „расформирање“ пре дијалога.

Коначно, Јовић је нагласио да они не желе сукоб ни са ким, укључујући и КФОР и Албанце, те да он то стално понавља.

Све што се од српског руководства очекује јесте да, док гарантују да неће улазити у сукоб са било ким, истовремено инсистирају на спровођењу актуелних докумената, попут Резолуције 1244, а Албанци код себе коригују „србофобност“.

„Ови наши захтеви можда делују сувише оштро, али су они сада преко потребни, то се може урадити елегантно, ми не тражимо од наше државе да улази у рат, не, не, нико рат не жели, али, први метак кад се испали, председник треба да пита, господо можете ли ви ово да ставите под контролу, ако не ја морам да уђем са војском“.
Сматра да је „народу дозлогрдило“, и да су се грађани одважили да изађу јавно и покажу своје муке.

Извор:
КОССЕВ